Zero waste

18x zero waste cadeautjes onder de € 12,50 (voor non-zero wasters)

Je bent helemaal over op een zero waste levensstijl en prullenbak is verdwenen. Er komt geen plastic meer in je huis en zelfs geen blik of karton. Af en toe een glazen pot die je vervolgens keer op keer blijft hergebruiken. Super! Je zit in je eigen zero waste bubbel en plots gebeurt het: je wordt uitgenodigd door een non-zero waster. Je wilt graag komen, want die bubbel is wel erg alleen, dus wil je een leuk cadeautje meenemen. Maar wat geef je iemand die helemaal niet met zero waste bezig is cadeau? Je kan niet aan komen zetten met een cadeau in plastic (dat wil je ook niet).

Oké, 100% zero waste is natuurlijk niet haalbaar. En die bubbel raad ik iedereen af – lijkt me super saai. Maar even serieus… cadeautjes geven wordt na het aannemen van een zero waste levensstijl toch even anders. Je loopt niet meer een willekeurige winkel binnen en verwacht een schap vol met zero waste cadeautjes. Toch zijn er leuke cadeau’s die je kunt geven die niet te duur zijn. Zo help je een ander om zero waste alternatieven te gebruiken zonder dat je het verplicht of forceert (de ontvanger kan er altijd voor kiezen je cadeau niet te gebruiken).

Daarom: 10x een zero waste cadeautje onder de € 12,50

#1 Experiences, not things

Een dagje Walibi is natuurlijk duurder dan € 12,50, maar er zijn tal van andere leuke activiteiten die je kunt doen. Samen een Escape Room (als je het samen cadeau geeft met meerdere vrienden is het goedkoper en leuker) uitzoeken, naar een museum of een stadswandeling. Soms zijn workshops ook niet zo duur of lekker een dagje zwemmen. Op vakantieveilingen.nl kom je ook nog weleens leuke aanbiedingen tegen.

#2 Herbruikbare rietjes

Ja die rietjes is echt een zero waste ding. Dit cadeau is echt niet voor iedereen geschikt. Als iemand nooit (wegwerp) rietjes gebruikt dan is dit natuurlijk geen geschikt cadeau. Maar gebruikt iemand vaak (wegwerp) rietjes voor smoothies (of Instagram), heeft iemand kinderen of denk je dat iemand de herbruikbare rietjes wel gaat gebruiken… dan is dit een heel leuk cadeau. Je hebt ze van bamboe of RVS.

#3 Foodwrap

Heel veel mensen nemen hun lunch mee in plastic zakjes. Zonde, want broodtrommels zijn nog steeds te koop. Maar niet iedereen zit te wachten op een (lompe) broodtrommel en daarom zijn er Foodwraps. Je kunt ze krijgen in verschillende designs en grootte, maar de meeste zijn nog onder de € 10,-. Ideaal cadeautje voor een verjaardag.

#4 Glazen voorraadpotten / weckpotten

Bij de IKEA verkopen ze glazen voorraadpotten die enorm handig zijn of weckpotten die super hip zijn. Ze zijn vaak onder de € 5,- (afhankelijk van hoe groot). Niets staat zo leuk in je keuken als weckpotten met je bulk ingekochte pasta. Nu zal de ontvanger niet snel bulk gaan kopen alleen omdat ze een coole weckpot hebben, maar ze hoeven geen plastic voorraadbak te kopen!

#5 Glazen voorraadpotten / weckpotten met zelfgebakken koekjes

Om je cadeau nog persoonlijker en leuker te maken, kun je er ook zelfgebakken koekjes in doen. Iedereen zal de moeite waarderen die je er in hebt gestopt!

#6 Glazen voorraadpotten / weckpotten met ingrediënten voor koekjes / brownies / etc.

Heb je geen tijd om zelf de koekjes te bakken? Voeg dan alle (droge) ingrediënten van de koekjes in je weckpot (niet de boter dus) en voeg er een recept aan toe. Ziet er nog leuk uit ook.

#7 Homemade jam

Ja we blijven nog even in de keuken, maar zelf jam maken is super eenvoudig en maakt een leuk, persoonlijk cadeau. Je kan hiervoor een oude jampot gebruiken maar ook een mooie weckpot. Kijk even welk fruit in het seizoen is en go your gang. Is het herfst, dan kun je er ook voor kiezen om appelmoes of perencompote te maken.

#8 DIY verzorgingsproducten

Rond de Kerst maakte ik zelf een lippenbalsem en de mijne is inmiddels al bijna op. Je kunt er direct meerdere in één keer maken en zo heb je meerdere cadeaus. Er zijn meer verzorgingsproducten die je kunt maken, eventueel maak je meerdere pakketjes die je cadeau kunt doen (leuk als je met vrienden Sinterklaas viert… ben je meteen klaar en wedden dat ze het leuk vinden?).

#9 Theesetje

Zo’n 90% van de Nederlanders drinkt weleens thee, dus de kans is groot dat je (een keer) op visite gaat bij een theeleut. Koop losse thee (bij de Dille en Kamille kun je dit zero waste doen) en een herbruikbaar theezakje (of maak er zelf één) en tadaa… je hebt een leuk cadeautje voor de theeleut.

#10 Diner voor twee + filmavondje

Gezellig samen eten en daarna een filmpje kijken duur? Neuh. Hoeft niet. In plaats van het restaurant volstaat je eigen eetkamertafel en die bios kan vervangen worden door Netflix (of Videoland). Genoeg keus. Je kan ook een film tijdelijk “huren” via Ziggo (net als vroeger, maar dan kun je hem niet te laat inleveren).

#11 Zero waste inpaksjaal

Nog niet zolang geleden was ik jarig en mijn moeder en zus verraste mij met een cadeau dat ingepakt was in een sjaal. De zogenaamde knot wraps zijn er in verschillende kleuren, ontwerpen, grootte en prijzen. Het is wel leuker om hem te geven om een cadeautje heen, zo is direct te zien waarvoor de knot wrap voor is. Je kan ze heel vaak hergebruiken, zijn leuk, origineel en je kunt ze op verschillende manieren knopen.

#12 Maak een taart

Voor mij is het heel normaal om een zelfgemaakte taart op mijn verjaardag te hebben. Mijn moeder stond altijd in de keuken en haar appeltaart is beroemd! Nou ja… bijna dan. Maar ik heb al meerdere malen een verjaardagstaart gemaakt voor iemand die nog nooit een zelfgemaakte taart heeft gehad op zijn / haar verjaardag. Alle keren waren de ontvangers van de taart er enorm blij mee. Zelfs de taart die naar rauwe uien smaakte (het was een appeltaart en iemand anders had er een bakje gesneden uien naast gezet… beide niet afgedekt! Zucht).

#13 DIY bath bombs

Dit cadeautje is natuurlijk niet geschikt als diegene alleen maar een douche heeft, maar weet je toevallig dat iemand een bad heeft, dan is een zelfgemaakte bath bomb een super leuk cadeau om te geven. Heb je geen tijd om ze zelf te maken? Dan kun je ze ook kopen. Lush heeft ze ook zonder verpakking.

#14 Zo Goed Als Nieuw uit de kringloop

Tweedehands cadeau stom? Helemaal niet. In de kringloopwinkel kun je soms de meest prachtige producten vinden voor een paar euro. Sommige items zijn nauwelijks gebeurd. Zo kun je een cadeau vinden wat iemand graag wilt hebben maar wat je nieuw niet kan betalen.

#15 (Zelfgemaakte) sieraden

Soms loont het om iets zelf te maken. Voor mijn nichtje haar vormsel maakte ik een rozenkrans. Iedereen was nogal verbaasd, want ik ben protestants en mijn schoonfamilie Rooms. Ik had uitgezocht hoe een rozenkrans eruit zag, kocht kraaltjes en haakjes (en alles wat ik nodig had) en ging aan de slag. Ik had nog van alles over dus maakte ook een armbandje erbij.

#16 Boom of plant

Bij een plantenasiel kun je een (zero waste) boom(pje) of plant(je) kopen, maar je kunt ook zelf van pitten uit een vrucht een boompje laten groeien. Denk aan een citroenboompje of een peperplant. Maar ook een avocadoboom is een optie (het duurt wel jaaaaaren voordat er een avocado aan groeit, als dat al gebeurt). Je kunt ook een stekje van je eigen kamerplant geven zodat ze hun eigen versie kunnen laten groeien.

#17 Maak een vlaggenlijn

Van stof kun je heel goed een duurzame vlaggenlijn maken. Je kunt hiervoor oude kleding gebruiken, resten stof of stof kopen (nieuw of tweedehands). Je hoeft er niet heel handig voor te zijn, maar een naaimachine is wel handig.

#18 Een zelfgemaakte pin cushion

Dit cadeau is niet voor iedereen leuk, maar voor iedereen die naaigerei heeft is een naaikussentje een handige item. Ik heb de mijne zelf geborduurd (je hebt er wel wat tijd voor nodig) en gebruik hem al een aantal jaar. Hij ziet er nog steeds goed uit. Je kan de afbeelding niet goed zien vanwege alle spelden, maar er staat wat naaigerei op geborduurd. Onderaan zie je wat “bloemetjes”. Ben je niet zo handig met een afbeelding? Wat kleurtjes verdelen of vierkantjes zijn ook leuk!

Zo zie je maar weer, een cadeau kan persoonlijk, betaalbaar én zero waste! Wat is jouw favoriete zero waste cadeau en wat krijg je zelf graag?

Wil je meer lezen en op de hoogte blijven? Volg ons dan op Social Media.
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *