Minimalisme

50x ontspullen voor 2019

2019 komt al om de hoek kijken en het is weer tijd om flink te gaan ontspullen. Want ik wil het nieuwe jaar graag opgeruimd en fris beginnen. We hebben halverwege 2018 al heel wat opruimmeters gemaakt, maar het wordt tijd om van alles weer eens aan te pakken. Hieronder een lijst met 50 items die je uit je leven kan bannen voor een opgeruimd huis.

 1. Ongeadresseerde post ♥ sinds onze nee-nee sticker zijn we hier zo goed als van af. Heerlijk! Ik kan het iedereen aanraden. Reclame-folders kun je digitaal bekijken (doe ik ook nooit) en je bespaart een boel afval. Win-win als je het mij vraagt. Al die bomen die ik hiervoor jaarlijks bij het oud papier moest gooien… zo zonde.
 2. Geadresseerde reclame ♥ dacht je dat je van de reclame af was, stuurt de H&M, plaatselijke brillenwinkel of een boetiek uit Staphorst je zo’n stom foldertje. Super vervelend. Het vergt misschien wat werk, maar ik stuur bij deze ongewenste geadresseerde reclame bedrijven een mail met het verzoek of ze mij geen post meer willen sturen. Ik moet zeggen: HET WERKT! Ik krijg steeds minder folders binnen.
 3. Abonnementen ♥ abonnement op de Libelle? Lees je trouw elke keer de Story? Of ben je nog van de krant? Overweeg om deze abonnementen eens onder de loep te nemen. Wil je hier echt lid van blijven of kun je hetzelfde doel bereiken door online te neuzen? Voor het nieuws hoef je in principe niet op de krant te wachten. Ook roddels van BN’ers vindt je hier.
 4. TV-abonnementen ♥ Netflix… Videoland… Spotify… Disney XD… voor je het weet heb je 101 kanalen / zenders die je kan bekijken maar of dit nu een toegevoegde waarde is voor je leven is maar de vraag. Onlangs hebben we onze Netflix-account stopgezet. Niet alleen keken we steeds minder, we willen ook minder tijd aan de TV spenderen. Zodra het kan willen we ons abonnement op de TV opzeggen want we kijken bar weinig programma’s. We kunnen veel later nog terug kijken en we hopen er meer tijd samen voor terug te krijgen.
 5. Kaarten ♥ elk geboortekaartje en trouwkaartje hebben we bewaart. Nou… hier stoppen we per direct mee. Een enkel kaartje dat ons dierbaar is bewaren we nog, maar we denken erover om ze te digitaliseren. Want waarom zou je die kaartjes bewaren terwijl je er nooit meer wat mee doet?
 6. Boeken ♥ 10 jaar geleden had ik meer dan 200 boeken. Inmiddels zijn daar 3 kratten van overgebleven. We hebben het merendeel van de boeken weggegeven of gedoneerd. De enige boeken die we nog hebben bewaard zijn boeken die we graag nog een keer zouden willen lezen, waar we wat uit kunnen leren of inspiratie uit putten. Ook hebben we de kinderboeken bewaard – die gebruiken we nog zo vaak.
 7. Kookboeken ♥ omdat ik zo dol ben op koken en bakken, had ik een hele verzameling aan kookboeken. Maar ik gebruik de meeste niet. Dus ook deze gaan op de schop. Ik houd er een paar, maar eigenlijk kun je van alles online vinden.
 8. Koek ♥ heb je zo’n gigantische lade met allemaal koek? Waarom? Heb je het nodig? Kun je met minder? Natuurlijk is het fijn dat wanneer er visite is je iets lekkers hebt. Maar een lade vol? Niet nodig.
 9. Snoep ♥ hetzelfde geldt voor snoep. Een trommeltje is genoeg.
 10. Kleding dat kapot is ♥ kind of a given! Maar toch heb ik nog een aantal favoriete kledingstukken die ik gewoon aan blijf trekken ondanks de gaten. Maar het ziet er slordig uit, dat besef ik mij ook.
 11. Kleding dat oud is ♥ soms is kleding zo oud dat het er niet meer mooi uit ziet. Wat ooit wit was is grijs geworden en zwart is vaal. Dan mag het weg. Wellicht dat iemand anders het nog wil dragen, of kun je het gebruiken als oude lappen om mee schoon te maken… het een ander leven geven vind ik mooi, maar je hoeft het niet meer te dragen.
 12. Kleding die je niet meer wil dragen ♥ ik heb een leuk groen jurkje in de kast hangen dat er nog prachtig uit ziet. Het kan nog zeker een paar jaar mee want ik heb het niet heel vaak gedragen. Inmiddels hangt het er maar en ik ben er wel een beetje op uit gekeken. Vroeger dacht ik: “dit wil ik bewaren, het ziet er nog mooi uit, wie weet draag ik het nog wel een keer” maar inmiddels vind ik het nuttiger om zo’n kledingstuk te doneren zodat iemand anders er nut van heeft. In theorie mag ik het jurkje “vervangen” voor een ander maar gezien het feit dat ik nog een aantal jurkjes heb hangen die ik wél draag doe ik dit niet.
 13. Kleding die je niet meer past ♥ doneren! Iemand anders past het wel.
 14. Enkele sokken ♥ na een half jaar gewacht te hebben op een partner moet je sok er mee leren leven. Zijn wederhelft is vertrokken.
 15. Sokken met gaten ♥ waarom zou je ze nog aantrekken?
 16. Ondergoed met gaten ♥ idem.
 17. Oud beddengoed ♥ en dan bedoel ik oud als in… OUD! Met gaten enzo.
 18. Schoenen ♥ vroeger dacht ik dat het een eerste levensbehoefte was om 20 soorten schoenen te hebben. Eigenlijk draag ik maar 1 paar heel vaak en 2 paar af en toe. Met de rest kan ik iemand anders gelukkig maken. Nu nog doorzetten en de schoenen weg doen. Moeilijk moeilijk.
 19. Mokken ♥ voor ons niet meer relevant. We hebben alle mokken weggedaan met uitzondering van de koffiemokjes van het servies (voor de koffie) en 2 grote mokken die we zelf elke ochtend gebruiken. Oh en mijn mega grote theemok.
 20. Servies ♥ tijden lang hadden we twee soorten servies. Het incomplete studentenservies en ons mooie servies. De eerste gebruikte we dagelijks maar met een gezin van vijf was vier borden toch echt niet voldoende. Het mooie servies… daar kan twaalf man gebruik van maken. Nutteloos om dat oude servies te behouden.
 21. Glazen ♥ hoeveel glazen heb je nodig en hoeveel kun je kwijt?
 22. Bakspullen ♥ ik ben dol op bakken dus ik heb ook een heleboel spul. Maar af en toe is het goed om eens te kijken wat er niet of nauwelijks wordt gebruik en wat echt noodzakelijk is. Ik heb er vrede mee dat mijn taarten niet elke keer een andere vorm hebben. Ronde taarten zijn net zo lekker als vierkante taarten.
 23. Incomplete opbergbakjes (tupperware) ♥ deksels! Waar zijn die deksels? Af en toe is het mij een raadsel waar dingen blijven.
 24. Vazen ♥ tenzij je elke week 4 bossen bloemen door je huis hebt slingeren is het overbodig om 10 soorten vazen te bewaren. Oh, en ook als je elke week 4 bossen bloemen hebt staan is 10 soorten vazen overbodig.
 25. Serveerattributen leuke plankjes, bakjes en schoteltjes. Ziet er leuk uit, maar waar laat ik het? Tijd voor een opruimsessie.
 26. Speelgoed ♥ nee ik ga echt niet al het speelgoed van mijn kinderen de prullenbak in gooien. Maar af en toe is het wel even lekker om het speelgoed te analyseren. Waar wordt nog mee gespeeld? Wat is er kapot? Waar kan ik iemand blij mee maken? Waar is de kringloop?
 27. Voedsel ♥ op  één of andere manier koop je af en toe een blikje met iets en vervolgens maak je het niet op. Zo heb ik al 2 jaar een blikje met kersensiroop staan. Eh… waarom? Vast omdat ik in een ver verleden monchou-taart wilde maken. Nu dus niet meer. Die kan naar mijn schoonmoeder.
 28. Keukentools die je niet of nauwelijks gebruikt ♥ sommige hulpmiddelen zijn meer een sta-in-de-weg. Is er een ander middel dat je hebt wat dezelfde functie kan dienen? (eg. de knoflookpers kan weg want je kan een teentje ook gewoon snijden)
 29. Grote apparaten die je niet of nauwelijks gebruikt ♥ en opeens heb je een juicer, een citruspers, een sapcentrifuge, een blender, een keukenmachine, een staafmixer, een gewone mixer (met staafmixfunctie), een broodrooster, een tosti-apparaat… noem maar op. Wat gebruik ik veel en wat haal ik af en toe uit het stof?
 30. Schoonmaakmiddelen ♥ eigenlijk maak ik alles schoon met azijn en baksoda. Waar heb ik de rest dan nog voor?
 31. Hobbyspulletjes ♥ ik verzamel ze. Handig… voor als ik ooit ga hobbyen. Hmm… alsof ik daar tijd voor heb! Ha! Daar kan wel weer wat van weg.
 32. Kerstspullen ♥ met het versieren van de Kerstboom ben ik de dozen alvast langs geweest. Wat kan er weg?
 33. Versiersels ♥ hier heb ik weinig van over. Na de kerstspullen heb ik de rest van de decoraties ook maar even bekeken.
 34. Onafgemaakte hobby-items ♥ ga ik het afmaken? Nee? Waarom ligt het hier dan?
 35. Meubels ♥ je weet maar nooit… wie weet staat er ergens een ongebruikte stoel te niksen.
 36. Make-up ♥ gebruik je het? Ja? Prima, houden. Nee? Weg ermee.
 37. Verzorgingcrèmes / -lotions etc. ♥ idem.
 38. Sieraden ♥ idem.
 39. CD’s ♥ idem.
 40. DVD’s ♥ wanneer heb je de films voor het laatst gekeken en wanneer ben je van plan ze weer te kijken? Bij ons kon 75% naar de kringloop.
 41. Games ♥ idem.
 42. Bestanden op de computer / laptop ♥ dit is een werk! Maar zo heerlijk als die laptop weer eens is opgeschoond.
 43. Inbox van je mail ♥ als je dacht dat je laptop een zooi was… dan komt je inbox van je e-mail.
 44. Foto’s (ook digitaal) ♥ oh boy… ik heb er minimaal 3000.
 45. Muziek (digitaal) ♥ soms staan er liedjes op die je toch nooit meer wil luisteren.
 46. Spullen van vroeger ♥ deze is lastig. We hebben bijna allemaal wel een doos (of dozen) met items van vroeger. Herinneringen. Die je koestert. Die je wil bewaren. Als je erdoor heen gaat komen herinneringen naar boven. “Weet je nog, toen en toen?” Zucht. Ja. Oké. Leuk. Mooi. Maar waarom bewaar ik het? Omdat ik bang ben om herinneringen kwijt te raken? Om aan het verleden te blijven kleven? Spullen en herinneringen zijn niet hetzelfde. Maar ze komen wel weer naar boven als je die spullen vasthoudt. Een foto maken van sommige herinneringen en die foto bewaren werkt ook en neemt minder ruimte in beslag.
 47. Snoeren ♥ waarom bewaar ik toch alles?
 48. Rommellade ♥ gatsie… hier heb ik geen zin in.
 49. Plastic tasjes en zakjes ♥ gebruik het niet, waarom zou ik het bewaren?
 50. Administratie ♥ zucht… die bewaar ik echt voor het laatst.
Wil je meer lezen en op de hoogte blijven? Volg ons dan op Social Media.
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *