Kinderen, Minimalisme, Minimalisme en kind

7 redenen waarom minimalisme goed is voor je kind

Minimalisme klinkt voor veel mensen als onmogelijk of een kwelling. Toen wij ons gingen verdiepen in minimalisme omarmden wij het idee al vrij snel. Het leek ons heerlijk om minder spullen te hebben en ik zag mezelf al helemaal in een witte kamer wonen met één stoel.

Nou, dat ging hem natuurlijk niet worden want ons gezin was nu niet bepaald minimalistisch in aantal. Met drie kinderen vormen wij al een groot gezin (hoewel ik dat niet zo ervaar) en met meer mensen komt ook meer spullen kijken. Zeker als die mensen nog kinderen zijn want kinderen willen speelgoed. De kinderen zijn nog klein en dus kunnen wij nog vrij eenvoudig voor hun kiezen of speelgoed wel of niet blijft en wat wel en niet in huis komt.

Maar is minimalistisch leven met kinderen te doen?

JAZEKER! Ik geloof zelfs dat het goed is voor een kind om minder speelgoed te hebben. Lees hier 7 redenen waarom dat minimalisme goed is voor ons kind (en ik denk ook voor die van jou).

Bron

#1 Minder keuzestress

Hoe oud je ook bent, keuzestress komt om de hoek kijken. Van het enorme aanbod in chips in de supermarkt, opleidingen na je middelbareschooltijd tot vakantiebestemmingen. Soms weten we gewoon weg niet wat we moeten kiezen omdat er zoveel te kiezen valt! Veel keuze hebben zorgt er niet voor dat je makkelijker een keuze maakt maar juist meer moeite hebt om te kunnen kiezen. Dit veroorzaakt stress. The paradox of choice zoals Barry Schwartz het noemt. Je raakt gestrest door alle opties die je hebt.

Kinderen zouden vrij moeten kunnen spelen en genieten, maar door een overvloed aan speelgoed kunnen ze al snel gestrest raken. Bij ons uitte zich dit in verveling (“ik weet niet wat ik moet doehoen”) of alles overhoop gooien (en dan nog nergens mee willen spelen) of ruzie (“nee ik wil dat ene blokje ook al liggen er nog tien naast mij ik wil die jij hebt en als jij straks een ander blokje pakt wil ik die ook”). Hier was ik snel klaar mee!

#2 Leren opruimen – PEACE of cake

En dan was het vijf uur en wilde ik dat we gingen opruimen. De vloer lag bezaaid met al hun speelgoed waar ze nauwelijks naar om keken terwijl ze met mijn pannen en lepels aan de haal gingen – want ja, we moeten mama helpen koken! Hoe leuk ik het ook probeerde te maken, het eindigde vaak in ruzie, huilen, frustratie en ik deed 99% van het werk. Tegen de tijd dat we klaar waren met opruimen was het eten aangebrand, ik was uitgeblust en mijn kinderen chagrijnig van de honger.

Inmiddels hebben we maar één speelgoedkist in de kamer staan en kunnen ze niet meer troep maken dan dat daar in zit. Hiervoor hadden we een regel dat je maar één kist (van de vier) open mocht maken, maar mijn zoon wilde altijd het onderste poppetje uit de ene kist en mijn dochter de onderste auto van de andere. We hopen binnenkort op een ander systeem wanneer de box voor de jongste wordt opgeruimd maar voor nu werkt dit prima. Het maakt opruimen overzichtelijk, vredig en gezellig – nou ja… meestal dan.

#3 Creativiteit bevorderen

Soms heb je moeders die alles uit de kast halen om samen te gaan knutselen en verven. Je bent vijf minuten bezig met de activiteit en een half uur zoet met het opruimen en schoonmaken. No way José dat ik daar zin in heb! Zeker, als mijn kinderen ouder zijn en knutselen en verven leuk vinden ga ik dat doen. Maar nu nog niet! Er zijn andere manieren om creativiteit te bevorderen.

Minimalisme is daar één van. Bij het minimaliseren van speelgoed kijken wij goed naar wat voor soort speelgoed ze leuk vinden en waar ze lang mee kunnen spelen. Tegenwoordig is heel veel speelgoed helemaal af. Vroeger hadden kinderen minder en werd hun creativiteit getriggerd. Ze gingen zelf poppenhuizen bouwen van oude dozen bijvoorbeeld. Omdat wij vroeger geen computer hadden, maakte we die vaak zelf van papier. Natuurlijk deed hij het niet echt, maar we waren er wel een uur of twee mee zoet!

Speelgoed dat af is en waar je niet zoveel mee kunt, bevordert niet de creativiteit en zijn kinderen snel mee klaar. Zonde van alle ruimte die het inneemt. Daarom hebben wij een hoop speelgoed weg gedaan omdat het niet hun creativiteit bevordert.

Speelgoed waar je veel mee kan: duplo | blokken | kleurpotloden / krijt | oude dozen | baufix | spoorbaan met trein | spellen | autokleed met auto’s.

#4 Geld besparen

Nu hebben mijn kinderen nog geen flauw benul van geld. Of ze nu een cadeau van tien euro krijgen of honderd, dat hebben ze nog niet door – hoewel dat bij mijn oudste binnenkort wel gaat veranderen. Kinderen hoef je op jonge leeftijd nog helemaal niet lastig te vallen met geldzaken, maar het leuke is van geld overhouden – je gaat namelijk kritisch inkopen doen want je wil niet te veel in huis halen – is dat je daar iets anders mee kan doen. Er zijn tal van activiteiten die geld kosten maar die enorm leuk zijn om met je kind te doen. Ik heb het niet over tripjes naar de dierentuin elke week, maar af en toe naar een grote speeltuin waar je wat entree voor moet betalen. Of Ballorig in de winter (ze vermaken zich er een hele dag en ik kan rustig genieten van een kopje koffie en eventueel bijkletsen met een vriendin).

#5 Vervelen is goed!

Natuurlijk zijn mijn kinderen nu niet de hele dag zoet aan het spelen. Ook mijn kinderen vervelen zich geregeld. Maar vervelen is juist goed. Ook dit bevordert de creativiteit, ze rusten uit en leren oplossingsgericht denken. Zeker dit laatste is een skill dat ze later goed te pas kan komen.


Ali Kazim, Untitled 6 (the storm series), watercolour pigments on paper, 125 x 102 cm, Grey Noise, 2013 | Courtesy Ali Kazim & Grey Noise

#6 Leren delen

Delen? Samen spelen? Wat is dat? Het is absoluut een leerpunt om te leren samen spelen en mijn kinderen zullen ongetwijfeld niet de enige zijn. Het is oké als je kinderen (nog) niet samen kunnen spelen, maar het is wel iets waar ze baat bij hebben als ze het kunnen. Op school moeten ze ook samenwerken en later in de maatschappij ook. Je kind leert op jonge leeftijd dat hij/zij niet alles kan krijgen, blij kan worden van delen en dat je met samenwerken meer bereikt dan altijd maar alleen de klus te willen klaren.

#7 Dan gaan we maar naar buiten!

Is er binnen niet zoveel te doen? Dan gaan we toch lekker buiten spelen? De natuur biedt legio aan mogelijkheden om je te vermaken en als je nu nog niet weet dat buiten spelen gezond is, heb je in de kelder gewoond. Lekker in de zandbak, modder, met water, in de sneeuw, tussen de blaadjes of in de plassen. Buiten spelen is leuk, bevordert creativiteit, samenspelen en wanneer het zonnetje schijnt maakt hun lichaam meteen vitamine D aan. Je zou bijna kunnen concluderen dat minimalisme goed is voor de botten! 😉

Wil je meer lezen en op de hoogte blijven? Volg ons dan op Social Media.
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *