Beauty, DIY, Gezondheid, Zero waste

DIY lippenbalsem

Voor Kerstmis zocht ik een leuk cadeautje om te geven aan familieleden. Eigenlijk doen we nooit aan cadeau’s met Kerstmis, maar de afgelopen jaren heb ik nog weleens een kleinigheidje aan schoonfamilie gegeven, nu wilde ik iets leuks bedenken voor mijn eigen familie.

Naar recept gaan

Lippenbalsem maken stond op mijn to do list en de winter vind ik een mooi moment om dit te maken. Ik heb snel droge lippen, dus een goede balsem is een must. De mijne is ook op dus tijd om er één zelf te fabriceren want dat verkleint het aantal afval toch weer een beetje.

Maar je hebt toch grondstoffen nodig? Dan heb je ook afval!

Ja dat klopt natuurlijk als een bus. Maar hoe groter de verpakking is, hoe meer ik er mee kan doen. Want de ingrediënten die ik nodig had voor de lippenbalsem had ik al deels in huis én wat ik ervoor heb gekocht gebruik ik ook voor andere doeleinden. Helaas kan ik geen verpakkingsvrije sheabutter of calendula kopen (wie weet ooit in de toekomst).

Shea butter – waarom het zo fantastisch spul is

Shea butter is een vet, afkomstig van een noot en wordt gebruikt in veel cosmetische producten. Het heeft een verzorgend effect op je huid en werkt herstellend (het zou striae helpen voorkomen en littekens vervagen). Daarnaast is het een ontstekingsremmer en een moisturizer

Candelilla- ingrediënt nummer 2

Niet te verwarren met calendula. Ik vergeet elke keer de naam! Maar ik wil dolgraag zelf food wraps maken. Helaas zijn de meeste recepten met bijenwas, maar candelilla zou een goed alternatief kunnen zijn – daarover later meer. 

Candelilla is afkomstig uit Mexico en staat ook bekend als E nummer 902. Het wordt gebruikt in voeding (als glansmiddel) maar ook in cosmetische producten (zoals lippenbalsems). 

Op naar de lippenbalsem

Om de lippenbalsem te maken heb je niet veel nodig. Ik maakte direct 8 potjes van 15 ml. Hieronder vind je het recept en hoe je de lippenbalsem maakt.

Alle ingrediënten worden gesmolten. De grootste ingrediënt – en tevens de goedkoopste – is kokosolie.
Bijna gesmolten. De candelilla heeft een hoger smeltpunt dan de rest.
Nog even goed mengen en dan kunnen de potjes gevuld worden.
Net gevuld.
3 minuten later

De lippenbalsem mag nog 2 uur harden voor het gebruikt kan worden. Als dit niet eenvoudig te maken is, dan weet ik het ook niet meer. 

Lippenbalsem

Deze lippenbalsem is 100% vegan, zonder schadelijke chemicaliën én homemade! 
Houdbaarheid: ca. 1 jaar
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd5 min
Totale tijd10 min
Porties: 8 schaaltjes

Ingrediënten

 • 1 tl candelilla wax
 • 2 tl Shea Butter
 • 6 tl kokosolie
 • 10-15 drupjes pepermuntolie optioneel

Instructies

 • Smelt de candelilla, shea butter en kokosolie au bain marie.
  Wanneer het gesmolten is, meng je het goed door elkaar.
  Voeg eventueel de etherische olie toe. Dit is optioneel, zonder de pepermuntolie ruikt het anders, maar de werking is nog hetzelfde.
  Schep in de aluminiumschaaltjes. Als het goed is begint het vrij snel te harden.
  Laat het minimaal 2 uur harden voor gebruik.
Wil je meer lezen en op de hoogte blijven? Volg ons dan op Social Media.
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *