Beauty, DIY, Zero waste

DIY mascara || is actieve kool veilig?

Ik houd van een beetje risico. Als ik bij de kapper zich, roep ik vrij vaak: “Goh, doe maar wat leuks… iets anders.” Beetje jammer dat ze altijd (maar dan ook echt AL-TIJD) aan komen zetten met: laagjes knippen. Anyway, ik vind iets anders dan gewoon wel leuk. Ik experimenteer graag met van alles en nog wat, maar wel veilig. Altijd veilig.

Nu wil ik graag mijn eigen mascara maken om zo minder plastic te gebruiken, maar dat is niet zo gemakkelijk. Op internet zie ik namelijk veel recepten waar ze activated charcoal gebruiken. In het Nederlands: actieve kool! We kennen het ook als norit (die zwarte pilletjes die je vroeger moest slikken bij diarree). Er heerst alleen nogal wat twijfel of actieve kool als ingrediënt van mascara wel veilig is. Dus ik neem het zekere voor het onzekere en doe een kleine deskresearch (in andere woorden: ik houd een Google-zoektocht).

Wat is actieve kool?

Actieve kool is een koolstof dat zich kan binden aan andere stoffen. Het wordt bereid via een thermisch proces waar de gassen en onzuiverheden worden verwijderd. Je kan actieve kool gebruiken bij een vergiftiging (bijvoorbeeld alcoholvergiftiging) (1). In de meeste gevallen is het veilig om te gebruiken, mits het eenmalig of tijdelijk is. Je kan het zelf maken maar ook kopen in de winkel.

Is het veilig als mascara?

Mijn zoektocht op sites waar wetenschappelijke onderzoeken worden gepubliceerd was al snel ten einde. Ik kon niets vinden. Er is geen (of nauwelijks) gepubliceerde onderzoek over actieve kool wat gebruikt wordt bij je ogen. Ik kom een heleboel vlogs en blogs tegen die zelf mascara maken en ook met “diy mascara activated charcoal dangers” kom ik niet zo ver.

Waar ik uiteindelijk op uitkwam was Women’s Health & Wellness die met een artikel Making Your Own Mascara is a Bad Idea aanraden om géén mascara te maken met actieve kool en hier is waarom:

  1. Mascara waarbij de aloë vera gel wordt gebruikt (dit is een ingrediënt wat veel vrouwen gebruiken naast actieve kool in de mascara) zou niet veilig zijn omdat het conserveringsmiddelen kan bevatten zoals kaliumsorbaat, citroenzuur en xanthaangom. Deze conserveringsmiddelen zijn niet getest of ze veilig zijn bij het gebruik zo dicht bij de ogen.
  2. Ook actieve kool is niet getest zo dicht bij de ogen en of het veilig is, maar er staat dus niet bij of het kwaad kan (2).

Ook The Beauty Brains roept dat actieve kool beter niet gebruikt kan worden voor zelfgemaakte mascara omdat de FDA het niet als veilig bestempeld (3).

Op FDA site staat veel informatie en is er een stuk geweid aan Eye Cosmetic Safety maar daar staat actieve kool niet tussen (4). Ook op de site Safe Cosmetics staat niets over actieve kool, maar wel iets over carbon black (een veel voorkomend ingrediënt van eyeliner en mascara) (5). Toch wordt actieve kool vaak gebruikt bij oogontsteking (pink-eye / ophthalmia). Dat is ook dicht bij je oog en op je huid. Volgens Super Foodly wordt er eigenlijk niet gediscussieerd over de veiligheid van extern gebruik maar wel voor het intern gebruik (6).

Conclusie?

Eigenlijk kan ik geen goede conclusie hierover trekken want de literatuur is nogal grijs. Daar bedoel ik mee dat het misschien wel gebaseerd is op een wetenschappelijk onderzoek, maar dat is niet duidelijk! Ik kan geen wetenschappelijke onderzoeken vinden die aantonen dat actieve kool veilig is maar visa versa ook niet.

Mijn eigen pogingen

Onlangs maakte ik zelf mascara, maar ik vond het nog geen succes. Ik had actieve kool en kokosolie gebruikt, maar het klonterde heel erg en ik heb het niet geprobeerd. Op internet kom ik veel recepten tegen met ingrediënten die ik niet zo makkelijk kan krijgen en die ik dus eigenlijk verder ook niet gebruik (aloë vera gel bijvoorbeeld) dus ik weet niet of zelfgemaakte mascara iets voor mij is. Voorlopig houd ik het gewoon bij eentje die ik uit de winkel haal (ik gebruik het niet dagelijks dus doe er al enorm lang mee).

Bronvermelding

1. WebMD. Activated Charcoal. webmd.com. [Online] https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/activated-charcoal-uses-risks#1.

2. Blacksberg, M. Making Your Own Mascara is a Bad Idea. empowher.com. [Online] 29 januari 2013. https://www.empowher.com/cosmetics/content/making-your-own-mascara-bad-idea.

3. The Beauty Brains. Is DIY mascara safe? thebeautybrans.com. [Online] januari 2013. http://thebeautybrains.com/2013/01/is-diy-mascara-safe/.

4. FDA. Eye Cosmetic Safety. fda.gov. [Online] 18 december 2006. https://www.fda.gov/Cosmetics/ProductsIngredients/Products/ucm137241.htm.

5. Campaign for Safe Cosmetics. Carbon Black. safecosmetics.org. [Online] 2014. http://www.safecosmetics.org/get-the-facts/chemicals-of-concern/carbon-black/.

6. Super Foodly. Activated Charcoal Uses May Be Harmful, Possibly Cancerous? superfoodly.com. [Online] 28 juli 2017. https://www.superfoodly.com/activated-charcoal-uses-side-effects/.

Wil je meer lezen en op de hoogte blijven? Volg ons dan op Social Media.
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *