Milieu, Zero waste

Het ontbinden van materiaal in de natuur

Soms omschrijft men een zero waste levensstijl als een opoffering. Andere vinden het knap maar het past niet bij hun levensstijl. Weer andere zouden het wel willen maar vinden het te veel werk.

Ik begrijp het. Ik begrijp het echt. Als moeder van drie kleine kinderen heb ik ook niet alle tijd van de wereld. Ook al zit ik thuis, ik heb heel wat klusjes die blijven liggen omdat mijn kinderen het mij niet toelaten. Soms is het makkelijker een zakje voorgesneden gebakken aardappeltjes en diepvries spinazie te serveren met een kant-en-klare vegaburger. Ik snap het echt!

En toch… toch… soms denk ik: wat ik doe is geen opoffering want ik wil de aarde niet opofferen voor mijn gemak. Zero waste past in elke levensstijl maar niet iedereen kan alle aspecten toepassen en dat is oké. Zero waste hoeft helemaal niet veel werk te zijn, stapje voor stapje is genoeg.

Voor mij is het belangrijk dat we minder afval genereren omdat afval nu eenmaal lang blijft rondslingeren op onze aarde. Het gaat niet weg. Het blijft. Met 7 miljard inwoners hebben we niet genoeg ruimte om zoveel zooi te creëren.

“Maar ik kan in mijn eentje niet de hele wereld veranderen!”

Klopt. Helemaal waar. Goed punt. Maar dat is geen reden om er zelf niets aan mee te blijven doen. Want iemand moet een eerste stap zetten. Had Martin Luther King geen droom of was Aletta Jacobs niet leergierig, dan zag de wereld er nu anders uit.

Je kan de wereld niet veranderen, maar jij jouw wereld wel.

Waarom ik zo gemotiveerd ben? Omdat ik weet hoe lang mijn afval erover doet om te ontbinden. Hieronder een lijst, laat het je inspireren en niet ontmoedigen. Elke stap is er één: 

ItemComposteert in…Alternatief
Aluminium 80-200 jaar
Aluminium blik 200-250 jaar Glas
Aluminiumfolie
nietKatoenen doeken;
Voedsel in bakjes.
Batterijen
100 jaar Heroplaadbaar
Beschilderd bord
13 jaar Hergebruik;
Recycle.
Blikje 50 jaarVermijden
Canvas1 jaarZoek tweedehands
Draad3-4 maanden
Glas1.000.000+ jaar tot nooitHergebruik!!!
Haarspray flessen
200-500 jaarVermijden;
Zelf maken.
Hout10-15 jaarHergebruik;
Zoek tweedehands.
Karton2 maandenVermijd (beter dan plastic en glas)
Katoen1-5 maandenZoek tweedehands
Katoenen handschoenen3 maanden
Krant6 wekenOnline lezen
Leer50 jaarZoek tweedehands
Leren schoenen25-40 jaarZoek tweedehands
Luiers (wegwerp)250-500 jaarWasbare luiers
Maandverband500-800 jaarMenstruatiecup
Melkpakken5 jaarMaak zelf plantaardige melk;
Tap bij de boer.
Multiplex1-3 jaar
Nylonweefsel30-40 jaarVermijd
Papier2-6 wekenRecycle
Plastic bekers (geschuimd)50 jaarVermijd
Plastic flessen450+ jaarVermijd
Plastic tassen+/- 1.000 jaarKatoenen zakjes
Rubberen schoenzolen50-80 jaar
Styrofoamniet
Sigaretten
1-12 jaarStoppen met roken
Touw3-14 maanden
Treinkaartje2 wekenOnline kaartje kopen
Vislijn600 jaarStop met vissen
Voedsel1-6 maandenComposteer
Wollen kleding1-5 jaar

Ik vind het bizar dat producten als plastic überhaupt nog gemaakt worden als ze zoveel jaar blijven liggen. Het tasje wat ik vandaag zou gebruiken ligt er in 3019 nog. DRIE DUIZEND NEGENTIEN!! Whut? Dat is bizar lang. Daar kan ik mij gewoon geen voorstelling van maken. Van al het plastic dat ooit gemaakt is, is nog NIETS helemaal vergaan op de natuurlijke manier.

Wil jij graag een begin maken, maar weet je niet waar? Lees dan even mijn Zero Waste ABC door voor meer inspiratie. Begin klein, je hoeft niet meteen alles aan te passen. Kijk wat past voor jou en bij jouw leven.

Heb je nog tips? Laat het me dan weten!

Bronnen

Delaney, P. (2013, februari 14). How long it takes for some everyday items to decompose. Opgeroepen op februari 27, 2019, van down2earthmaterials.ie: https://www.down2earthmaterials.ie/2013/02/14/decompose/

LeBlanc, R. (2018, december 16). The Decomposition of Waste in Landfills: A Story of Time and Materials. Opgeroepen op februari 27, 2019, van thebalancesmb.com: https://www.thebalancesmb.com/how-long-does-it-take-garbage-to-decompose-2878033

Save on Energy. (2019). Material Decomposition. Opgeroepen op februari 27, 2019, van saveonenergy.com: https://www.saveonenergy.com/material-decomposition/

Storage NEIC. (sd). How Long Does It Take Garbage to Decompose? Opgeroepen op februari 27, 2019, van storage.neic.org: http://storage.neic.org/event/docs/1129/how_long_does_it_take_garbage_to_decompose.pdf

Wil je meer lezen en op de hoogte blijven? Volg ons dan op Social Media.
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *