Kinderen, Zero waste

Less waste met babies || waar let je op bij het kopen van wasbare luiers?

Even heel eerlijk: zero waste is niet haalbaar. Er is altijd wel ergens afval. Eigenlijk vind ik less waste een betere term. Zeker als het gaat om kinderen. Ik denk dat we er allemaal wel over uit zijn dat kinderen (en de mens in het algemeen) niet goed voor het milieu zijn. Er zijn daarom mensen die er bewust voor kiezen dat ze geen kinderen willen, want die zijn vervuilend. Maar als je net als ik heel graag een kind (of meerdere) wilt, dan zijn er genoeg keuzes die je kunt maken om deze zo duurzaam mogelijk op te voeden.

Toen ik in verwachting was van mijn eerste, koos ik voor wasbare luiers. Mijn vriendinnen vonden het over het algemeen een beetje vreemd en ook familie keek mij een beetje raar aan. Zelfs mijn oma – die toch echt zelf luiers heeft staan wassen – vond het erg vies. Vijf jaar later kan ik zeggen dat ik een haat-liefde-verhouding heb met mijn wasbare luiers. Daarom heb ik een aantal tips voor de beginnende luierwasser. Maar eerst… waarom zou je voor wasbare luiers kiezen en is er een ander (zero waste) alternatief.

Elimination communication (EC)

Tijdens mijn tweede zwangerschap las ik een boek over de diaperless baby. In veel landen wordt elimination communication (EC) toegepast en het idee is dat je goed let op de signalen die je baby geeft wat er op moet duiden of hij/zij gaat plassen en/of poepen. Mayim Bialik koos ervoor om deze techniek toe te passen en praat erover in een vlog:


To be honest voelde het niet als iets wat ik zou gaan proberen. Het leek me een gedoe en ik bleef bij mijn wasbare luiers. Een kindje verbruikt in totaal zo’n 5.000 tot 6.000 luiers (bij het gebruik van wegwerp) en dat zorgt voor jaarlijks 260 kg luierafval per kind. Wasbare luiers kun je keer op keer gebruiken en is dus less waste. Niet alleen is het beter voor het milieu, het is ook nog eens beter voor je portemonnee. Zeker als je wasbare luiers tweedehands koopt (op Marktplaats worden altijd wel pakketten aangeboden) bespaar je een flinke duit. Maar als het zo goed is voor het milieu en je portemonnee, waarom heb ik er een haat-liefde-verhouding mee?

Welke kies je?

Het heeft allemaal te maken met de keuze die ik gemaakt heb. Toendertijd was er een aanbieding bij Kaatje Katoen en de Totsbots AIO waren in de uitverkoop. Ik had een uitgebreide deskresearch gehouden en deze luiers wilde ik wel. Je had geen overbroekje nodig en ze waren relatief snel droog. Voor de nacht koos ik enkele bamboozles met overbroekje, omdat deze beter vocht absorberen.

Helaas bleken deze luiers al vrij snel te lekken en ik moest de luiers na elk plasje verschonen of ik kon mijn kind helemaal verkleden. Ik werd enorm chagrijnig en al snel had ik wegwerp luiers in de babykamer liggen. Af en toe begon ik weer met goede moed aan de wasbare luiers om te eindigen in een wegwerp. Dit was niet mijn merk!

TIP 1 || Huur verschillende soorten en probeer ze uit!

Dit leek mij nogal overbodig, maar ik heb er spijt van dat ik dit niet gedaan heb. Tenzij je meerdere vrienden/kennissen hebt die verschillende merken in huis hebben liggen (vraag je of wat kan lenen en vraag naar hun ervaringen), moet je het hebben van het internet en dat is niet altijd even betrouwbaar. Ik heb enorme spijt dat ik niet meer bamboozles gekocht heb (deze lekken namelijk niet) en alleen maar totsbots luiers.

Nieuw of tweedehands?

Tweedehands bespaart je veel geld, maar let wel op wat je koopt. De luiers die ik heb liggen zien er nog goed uit, maar als ik ze zou verkopen zou dat zijn omdat ze lekken. Ik kan er best wat geld voor vragen, maar het voelt oneerlijk. Dan zit iemand anders ermee. Daarom raad ik alleen luiers tweedehands aan waar een overbroekje voor nodig is. Een nieuw overbroekje kopen is minder duur dan een nieuwe all in one luier.

TIP 2 || Controleer het elastiek

Wanneer je een mooi pakket gevonden hebt, controleer dan het elastiek van de luiers. Rekt deze nog mooi mee of is de rek eruit? Kijk direct hoe de luier er verder uit ziet: ziet de luier er heel nieuw uit, dan is de vorige eigenaar misschien ontevreden. Vraag naar de reden van verkoop, want het kan ook zijn dat de eigenaar liever niet meer wast. Zien ze er heel oud uit en lopen er vijf kinderen rond die allemaal die luier aan hebben gehad? Dan is de luier misschien wel op!

Goedkoop of duur? Wat is beter?

Er zijn bij wasbare luiers zeker prijsverschillen, maar het wil niet zeggen dat een goedkope luier een slechte luier is. Bij elke luier komen er voor- en nadelen kijken. Zet ze goed op een rijtje. Sommige goedkope luiers vergen meer vouwwerk (heb je dit ervoor over?) terwijl de duurdere zo, hup, de kast in kunnen. Een printje is overbodig, maar wel leuk.

TIP 3 || Bepaal welke factoren voor jou belangrijk zijn (eg. prijs, kwaliteit, droogtijd, maat, absorptie etc.) en beoordeel de luiers daarnaar.

Een zoektocht op internet is zo gedaan. Maak een top drie en huur/leen deze luiers om uit te proberen.

Wassen: het valt best mee

Bij wasbare luiers denken moeders met wegwerpluiers al snel aan al het extra werk dat erbij komt kijken. Serieus, dat vind ik wel meevallen. Ja ik moet ze in de wasmachine gooien, ik moet op een knopje drukken en wachten. Daarna moet ik ze ophangen. Maar de luiers hang je makkelijk en snel op (sommige kunnen in de droger) en ik vind het de minst vervelende was. Ik sta niet met een wasbordje bij de sloot te boenen. Ik hoef de luiers niet voor te weken. Wel haal ik de harde poep eruit (dit spoel je door de wc) en grijp ik soms verkeerd en in een natte luier.

Boe-Hoe.

Dat overleef ik ook wel weer. Zo erg is het niet. Ja het is vies, maar daarna was ik mijn handen en klaar!

TIP 4 || Kies zorgvuldig je wasmiddel uit

Niet elk wasmiddel is geschikt om je luiers mee te wassen. Dit heeft te maken met de hoeveelheid parfum en enzymen enzo. Zelfgemaakte wasmiddel wordt afgeraden en zelfs de speciale totsbotswasmiddel – die ik jarenlang heb gebruikt – schijnt niet goed te zijn. The Cloth Diaper Files heeft een lijst aan wasmiddelen die wel en niet geschikt zijn (zie hier).

Help, mijn luiers lekken!

Of het nu na een paar weken of een jaar is, je luiers kunnen opeens gaan lekken. Wellicht plast je kindje meer dan je luier aankan. Moet je dan meteen nieuwe luiers kopen? Nee, dat is zonde van je investering. Tijd voor mijn laatste luiertip:

TIP 5 || Koop (extra) boosters

Ik kocht twee jaar geleden extra boosters die meer vocht absorberen. Ideaal voor grotere kinderen die meer plassen! Ze nemen meer vocht op ik kan weer wat langer met de luier doen.

Conclusie?

Wasbare luiers zijn:

  • Duurzamer dan wegwerp;
  • Goedkoper dan wegwerp;
  • Makkelijker dan je denkt!

Ik gebruik na vijf jaar mijn wasbare luiers nog steeds. Ja ze lekken nog steeds, maar ik doe er nu gewoon een overbroekje over. Dit gaat het lekken tegen. Het meeste lekken dan. Als ik te laat verschoon, dan lekken ze alsnog (maar dat heb ik bij wegwerp ook weleens). De oudste twee zijn uit de luiers (m.u.v. de nachten) dus ik heb nog maar één kind in de luiers en het gaat prima. 1x in de paar dagen een luierwasje and we are good to go! Ik heb altijd luiers op voorraad en elke keer als ik een wasbare luier aantrek weet ik: ik doe mijn portemonnee en het milieu een plezier.

Gebruik jij ook wasbare luiers? Waarom wel/niet? Heb je nog meer tips voor beginners?

Wil je meer lezen en op de hoogte blijven? Volg ons dan op Social Media.
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *