Diner, Recept

Plantaardige pizza met glutenvrije bodem

Als ik nog maar één ding mocht eten dan zou dat sowieso pizza zijn. Je maakt me zo blij met pizza. Helaas zijn bijna alle pizza’s met gluten en met vlees en/of kaas. Niet vegan dus. Er is geen één vegan glutenvrije pizza te krijgen, dus als ik er eentje wil moet ik hem zelf maken.

Naar recept gaan

Nu is dat niet zo’n groot probleem, je pizza wordt er ook gelijk een stuk gezonder van, maar het vergt wat meer voorbereiding en wat extra werk. Het deeg moet namelijk rijzen, je moet de toppings wassen, schrapen, snijden en eventueel voorbereiden. Het is niet heel veel meer werk dan normaal koken, maar de rijstijd zorgt er wel voor dat je niet last minute kan bedenken: ja ik ga pizza eten.

Pizza met een gewone bodem
Pizza met glutenvrije bodem

Eigenlijk aten we vroeger voornamelijk pizza als ik geen zin had in koken. Maar in ons durpie heb ik maar één glutenvrije optie: mozzarella met glutenvrije bodem. Hij is best lekker, ondanks het feit dat de mozzarella naar karton smaakt. Vorige week had ik zo’n zin in pizza dat ik zelf maar ben gaan bakken.

De basis is natuurlijk het deeg en voor de glutenvrije variant heb ik een combinatie van boekweitmeel en glutenvrije mix van Schär gebruikt. Waarschijnlijk is die combinatie niet noodzakelijk, maar ik vind boekweitmeel heel prettig werken, alleen de smaak is zo aanwezig. Voor een neutralere smaak koos ik dus om deze te combineren met een mix en dat werkte PERFECT!

Door het deeg kun je kruiden verwerken maar de Italiaanse kruiden zijn toch wel mijn favoriet. Je kunt een mix van Italiaanse kruiden gebruiken die je kant-en-klaar kan krijgen, of zelf een mix maken. Ik had nog verse rozemarijn over dus heb die erdoor verwerkt.

De toppings kunnen zo veel variëren, maar wat dat betreft ben ik nogal saai. Ik wil het liefst champignons er op en courgette is hier toch ook wel favoriet. Ik maakte twee soorten pizza’s en ze waren beide even lekker. Ik zou zeggen: ga aan de slag en eet smakelijk!

Plantaardige pizza met glutenvrije bodem

Deze overheerlijke plantaardige pizza heeft geen kaas nodig om lekker gevonden te worden. Hij is gezond, makkelijk te maken en je kunt eindeloos variëren om zo je eigen pizza te kunnen maken. De bodem is 100% glutenvrij dus geschikt voor mensen met een glutenovergevoeligheid of -intolerantie. 
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd15 min
Rijstijd1 uur
Totale tijd1 uur 25 min
Porties: 2 pizza’s

Ingrediënten

Glutenvrije pizzabodem

 • 250 ml handwarm water ca. 40 graden C
 • 200 gram boekweitmeel
 • 200 gram glutenvrije bloem mix van Schär
 • 1 el gist (7 gram)
 • 1 el olijfolie
 • 1 tl zout meer mag ook, maar ik ben zuinig met zout
 • 2 el kruiden (naar keuze)

Pizzatoppings versie 1

 • 1/2 courgette
 • 250 gram (kastanje)champignons
 • 1 el olijfolie
 • 4-6 stuks zongedroogde tomaten
 • 1 handje boerenkool

Pizzatoppings versie 2

 • 1 rode paprika
 • 250 gram (kastanje)champignons
 • 1 el olijfolie
 • 4-6 stuks zongedroogde tomaten
 • 1 handje boerenkool

Instructies

 • Meng de boekweit met de glutenvrije bloem en meng hierdoor ook het zout. Maak een kuiltje en schenk hier het water in met het gist. Ik wacht altijd één minuutje voor ik ga kneden maar volgens mij is dit helemaal niet nodig.
 • Voeg de olijfolie en kruiden toe en kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot het een bal vormt. Ik maak gebruik van een mixer met deeghaken, maar met een keukenmachine of met de hand kan natuurlijk ook.
 • Dek de deegbal af met een vochtige (maar schone) theedoek en laat 60 minuten rijzen.
 • Was ondertussen de courgette / paprika en snijd in stukjes. De courgette snijd ik in dunne rondjes en de paprika in kleine blokjes.
 • Borstel de (kastanje)champignons schoon en snijd ze in stukjes. Bak deze enkele minuten in olijfolie zodat ze wat kleiner worden. Je kan ze ook rauw op de pizza leggen, maar ik vind het lekkerder als ze al even gebakken zijn.
 • Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes – of makkelijker nog: knip ze in kleine stukjes. 
 • Wanneer het deeg goed gerezen is, verdeel ze over een bodem. Ik maak altijd één grote plaatpizza voor de rest van het gezin en voor mezelf één ronde pizza. De plaatpizza is met gewoon tarwebloem gemaakt, de ronde pizza is met een glutenvrije bodem (zie je het verschil?) en omdat het recept voor twee pizza’s is houd je wat deeg over. De helft van het deeg heb ik in de koelkast bewaard en de volgende dag voor de lunch gebruikt (hè vervelend).
 • Strooi wat boerenkool over de pizza en bak hem in 14-16 minuten af in een voorverwarmde oven op 200 ℃.

Eet smakelijk!

Wil je meer lezen en op de hoogte blijven? Volg ons dan op Social Media.
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *