Dessert, Gebak, Recept, Zero waste

Rabarber meringue taart (vegan & glutenvrij)

De afgelopen weken stond ik al te twijfelen in de supermarkt. Wel of geen rabarber meenemen? Nee, ik doe het niet. Het zit in plastic en ik heb het niet nodig. Toen stond ik afgelopen donderdag op de markt en zag daar die prachtige rode stengels liggen! Yes! Zonder plastic. Dus… meenemen. Ook al stond het niet op mijn lijstje, ik wil rabarber.

Eenmaal thuis aangekomen kwam de vraag: WAT GAAN WE ERMEE DOEN? Aangezien ik de enige ben die echt dol is op rabarber, besloot ik mijn familie maar te verrassen zodat ze er wel van moesten gaan houden. Want, wie kan er nu een meringue taart weerstaan?

Dus ik gooide mijn afvalpoging even in een hoekje en besloot van dit gezonde ingrediënt een ongezonde taart te maken! Kon mij het schelen. Zo vaak at ik geen taart. Het was nogal een stomme keuze, want ik maak altijd teveel meringue (ik maakte twee keer zoveel als in het recept hieronder en ik bleef dus met de helft zitten) en dat eet ik op alsof het niets is. Stom, stom, stom want ik krijg barstende hoofdpijn van (al dat) suiker. Ik heb mij ingehouden en de helft in de koelkast gelegd in de hoop dat ik er morgen nog meringue schuimpjes van kan maken.

Voor de bodem gebruik ik havermout en boekweit, maar amandelmeel vind ik lekkerder. Dit had ik niet op voorraad en ik wilde niet weer terug naar de winkel. De bodem kan meer less waste worden door zelfgemaakte havermelk te gebruiken of water.

De vulling is gemaakt van drie stengels rabarber, het groene en het rode gedeelte. De topping is van aquafaba, oftewijl kikkererwtensap. Klinkt smerig, maar je merkt er niets van wanneer je het opklopt. Oké, ik geef toe: de hoeveelheid suiker doet ook wonderen. Ik vind het echt een prachtige uitvinding, want ik gebruik het heel vaak. Toevallig had ik nog genoeg aquafaba in de koelkast liggen van de kikkererwten en dat betekent: weer iets niet weggooien!!! Hoe mooi.

Het mooie aan dit taartje is dat hij 100% vegan is én glutenvrij. De meringue blijft nog zeker 2 á 3 dagen goed en zakt niet in. Succes gegarandeerd.

Vegan én glutenvrije rabarber meringue taart

Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd45 min
Rusttijd2 uur
Totale tijd1 uur
Gang: Dessert
Porties: 12 porties

Ingrediënten

Bodem

 • 175 gr gemalen havermout
 • 125 gr amandelbloem of boekweit
 • ¼ tl zout
 • 2 tl suiker
 • 4 el kokosolie
 • 4 el amandelmelk of een andere plantaardige “melk” naar keuze, havermelk was ook lekker geweest

Rabarbervulling

 • 400 gr rabarber
 • 175 gr suiker
 • 3 el sinaasappelsap ongeveer een halve sinaasappel
 • el maïzena
 • 25 gr margarine

Meringue

 • 200 ml aquafaba
 • ½ tl xanthum gum of wijnsteenbakpoeder*
 • 2 tl vanille extract
 • 300 gr suiker
 • 4 gr agar agar
 • 75 ml water

Instructies

Bodem

 • Verwarm de oven voor op 175 °C.
 • Meng de droge ingrediënten met elkaar en voeg dan de natte ingrediënten toe. Meng tot een bol (voeg eventueel wat vocht toe).
 • Verdeel over een taartvorm en bak 20-25 minuten blind in de voorverwarmde oven.

Rabarbervulling

 • Snijd de rabarber in blokjes van 1-2 cm. Meng met sinaasappelsap en 50 gr suiker.
 • Bak ca. 30 minuten op 175 °C tot de rabarber zacht is.
 • Laat de rabarber een beetje afkoelen.
 • Pureer (of prak) de rabarber met de overgebleven 125 gr suiker.
 • Meng de maïzena en margarine erdoor en breng aan de kook in een klein (steel)pannetje. Zo wordt de rabarber wat dikker. 
 • Verdeel vervolgens over de bodem.

Meringue

 • Klop de aquafaba op, samen met de xanthum gum en vanille extract tot stijve pieken (5-10 minuten**).
 • Verhit ondertussen de suiker met agar agar in een steelpannetje tot precies 121 °C tot siroop.
 • Schenk de siroop met een dun straaltje door de aquafaba wanneer deze nog wordt opgeklopt.***
 • Smeer de opgeklopte aquafaba over de taart en laat het koelen in de ijskast. Je kan de meringue nog bruin branden met een brander of onder de grill (dit laatste heb ik zelf nooit geprobeerd).

Notities

* gewone bakpoeder heb ik nooit geprobeerd en ik kan niet garanderen dat er dan hetzelfde succes wordt behaald.
** de ene keer heb ik stijve pieken met 5 minuten, de andere keer duurt het heel lang. Ook al heb je na 10 minuten nog geen resultaat, gewoon nog blijven proberen!
*** nadat ik de siroop erin had geschonken, bleek hij helemaal niet zo stijf te zijn als ik dacht. Dus heb ik de meringue nog langer geklopt met positief resultaat.

Laat me weten als je deze taart hebt gemaakt! Show hem op Instagram @zerowastegezin.

Wil je meer lezen en op de hoogte blijven? Volg ons dan op Social Media.
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *