Bijgerecht, DIY, Lunch, Recept

Raw vegan sushi

Als ik ga uiteten, ga ik eigenlijk het liefst sushi eten (of Indiaas, één van de twee). Ik vind sushi zo vreselijk lekker. Ik begrijp mensen ook niet die het niet lusten. Ja de smaak is anders dan dat wij gewend zijn, maar… YUM. Toen ik plantaardig ging eten, vond ik dat best een lastige keuze, want: kon ik nog wel sushi eten? Het antwoord: JAZEKER! Voordat ik ergens sushi ga eten, kijk ik altijd of er voldoende veganistische / vegetarische opties zijn en de keuze is vaak meer dan genoeg!

Zelf sushi maken vind ik nogal een opgave, maar één keer in de zoveel tijd – als ik veel zin heb in sushi maar mijn portemonnee laat het niet toe – ga ik zelf in de keuken staan. Rijst koken, afkoelen, rijstazijn erdoor, knoeien, groente snijden, rollen en happen maar. Het is nogal een gedoe, maar ik zit tevreden aan tafel want het is altijd lekker, zelfs als het mislukt.

Rijst koken? Wat een gedoe: bloemkool kan ook!

Afgelopen weekend had ik zin in sushi, maar ik had geen sushirijst en wilde dit ook niet halen. Ik heb zo’n 2,5 kilo zilvervliesrijst op voorraad, dus vond het voor die ene keer sushi maken overbodig om sushirijst te kopen. Daar komt bij: het zit in plastic verpakt!!! Dat wil ik niet. Ik wil zero waste sushi. Op Insta kwam iemand voorbij die sushi maakte van broccoli en toen dacht ik: maar dan kan bloemkool ook!!!

Wat een toeval! BLOEMKOOL OVER!

Twee dagen ervoor had ik een curry gemaakt met anderhalf bloemkool, dus ik had nog wat rauwe bloemkool over. Deze heb ik fijn geraspt (kan ook in de keukenmachine) met wat rijstazijn erdoor (is volgens mij geen must, kan ook vervangen worden door wat citroensap, gewone azijn met wat water) en een halve avocado.

Vervolgens sneed ik wat groente (dat ik toch had liggen) in dunne reepjes: komkommer, (punt)paprika en wortel en de overige helft van de avocado (die overigens een beetje bruinig was, maar nog wel eetbaar) kon er ook wel bij.

Rollen in norivellen (komen overigens ook in plastic, dus ik moet hier nog wat op verzinnen… misschien eens bij een Toko kijken), in partjes snijden en wat sesamzaad erdoor. TADAAAAA!

Raw vegan, koolhydraatarm, glutenvrije SUSHI!

De sushi is zelfs geschikt voor mensen die een ketodieet volgen, koolhydraat arm willen eten en het is glutenvrij (de sojasaus overigens meestal niet).

7 ingrediënten and you are good to go!

Raw vegan sushi

Voorbereidingstijd30 min
Totale tijd30 min
Gang: Bijgerecht, Lunch
Keuken: Japanese
Porties: 1 persoon

Ingrediënten

 • 250 gram bloemkool geraspt, zo fijn mogelijk
 • 1 avocado
 • 1 wortel
 • 1/2 puntpaprika ontdaan van zaden
 • 1/3 komkommer zaden eruit geschraapt
 • 1 tl sesamzaad
 • 1 el rijstazijn* optioneel
 • 3 norivellen

Instructies

 • Meng de fijn geraspte bloemkool met een halve avocado en een eetlepel rijstazijn.
 • Was de groente en snijd de wortel, puntpaprika en komkommer in dunne reepjes. Snijd wat je over hebt van de avocado in reepjes.
 • Verdeel 1/3 van de bloemkool over één norivel. Verdeel vervolgens wat reepjes groente over de bloemkool en rol het norivel strak op. 
 • Snijd met een SCHERP mes in partjes (mijn messen zijn niet scherp meer, dus dat ging niet zo netjes).
 • Serveer met sojasaus en sesamzaad.

Notities

* Heb je geen rijstazijn? Dan kun je dit vervangen voor gewone azijn, appelazijn of citroensap. Het is voornamelijk voor de smaak en om de bloemkool vochtig te maken zodat deze goed plakt, dus je kan het ook vervangen door water. De avocado maakt de bloemkool ook plakkerig.

Eet smakelijk!

Wil je meer lezen en op de hoogte blijven? Volg ons dan op Social Media.
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *