Gezondheid, Voeding, Voeding en kind

Succesvol borstvoeding geven + tips die ik had willen krijgen

Toen ik in verwachting was van mijn eerste (inmiddels vijf jaar geleden) wist ik zeker: ik ga borstvoeding geven. Het was niet eens een optie dat het niet zou lukken. Ik ging dat varkentje gewoon even wassen. Naïef en onvoorbereid als dat ik was, dacht ik dat borstvoeding geven van een leien dakje zou gaan. Boy was I wrong!

Borstvoeding geven is niet makkelijk. Ten minste… niet voor iedereen. Er zijn uitzonderingen natuurlijk, maar er zijn een heleboel issues die je tegen kan komen waar je gewoon geen rekening mee houdt. Hieronder een paar problemen die je tegen kan komen en mijn tips om ermee te dealen.

1) Te weinig melk

Zodra je moeder wordt, kom je allemaal onzekerheden tegen. En één van de grootste zorg in het begin is toch wel: of je kindje genoeg melk krijgt. Bij flesvoeding is het heel duidelijk hoeveel je kindje drinkt, maar met borstvoeding is dit een heel ander verhaal. Niet elke moeder heeft meteen genoeg melk, maar dat wil niet zeggen dat je niet kan blijven voeden. Slechts een handje vol vrouwen heeft echt te weinig melk om zelf te voeden. De vraag is: wat wil je ervoor doen om zelf te kunnen voeden?

Ben je bereid ervoor te gaan, maar je hebt nog steeds weinig melk? Dan is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je onvoldoende melk aanmaakt.

Baby drinkt niet goed aan de borst

Soms zijn er problemen met aanleggen, kan je kindje niet goed happen, is er sprake van een (verborgen) tongriempje of de baby heeft een verkeerde drinktechniek.

Tip: Neem contact op met een lactatiekundige. Dit kan je niet vroeg genoeg doen! Bij twijfel: BEL! Ook al zegt je kraamhulp dat alles goed gaat, een lactatiekundige heeft er meer verstand van. Zelfs al heeft je kraamhulp er 100 cursussen voor gevolgd… een lactatiekundige weet nog meer. Daar komt bij: twee weten meer dan één.

Baby is blij met de speen

Baby’s hebben een zuigbehoefte en hoe fijn het ook is om een fopspeen te gebruiken, dit kan het vraag-en-aanbod in de weg staan. Het is begrijpelijk dat je je baby niet elk uur aan de borst wil hebben, maar door goed te luisteren naar je kindje en elke keer aan te leggen vergroot je de kans op voldoende melk. Grote kans dat je gek wordt van je kind (komt ie wéér!!!) maar er komt vanzelf een ritme in.

Tip: begin pas na de eerste week met een speen. Ook al moet je 24x in het uur voeden… doe dit! Geloof me: het blijft niet zo. Wanneer je melkproductie beter op gang is en je bent meer gewend aan je kindje, kan je hem/haar de speen geven en komt er een schema.

Stress

Als iets de melkproductie kan doen tegenhouden is het wel stress. Soms is het niet mogelijk om stressfactoren weg te nemen. Het gaat niet goed met je kindje, je weet niet hoe je je (schoon)moeder moet vertellen dat ze nu toch echt naar huis moet, je man kan niet koken of de kraamhulp klets alleen maar met de buurman… wat de oorzaak ook is… stress is niet goed voor jou, je productie en dus niet voor je kindje.

Tip: trek je eigen grens. Ook al vinden andere mensen dit moeilijk, jij hebt net een kindje gekregen en je mag voor jezelf en je baby opkomen.

Je wil volgens de klok voeden

Vroeger werd er gezegd: elke vier uur voeden. Tegenwoordig is drie uur gebruikelijker. Mijn zoon had zelf meteen een schema van drie uur er in zitten, maar dat is niet bij alle baby’s zo. Hoe graag je er een schema in wil proppen… bedenk dat je baby geen klok kan kijken en je baby geeft zelf aan wat hij/zij wil.

Tip: probeer de eerste weken niet volgens een schema te werken. Een beetje op de klok letten is niet erg, maar als er te veel tijd tussen de voedingen zit kan dit de productie in de weg zitten.

10 tips voor meer melk

 1. Zorg voor een ontspannen sfeer tijdens het voeden. Ga bijvoorbeeld alleen met je baby op bed liggen, kijk een leuke serie en laat de boel de boel.
 2. Voed zo vaak mogelijk. Moppert je baby? Leg hem aan. Al is het maar voor vijf minuten. Je baby zal niet te veel drinken.
 3. Voed beide kanten. Bied na de ene borst ook de andere nog even aan. Zo stimuleer je beide kanten.
 4. Laat die fopspeen nog even liggen. Heb je een huilbaby die echt niet stil is maar 24 uur lang blijft huilen… grijp niet meteen naar die speen. Overleg eventueel met een lactatiekundige.
 5. Kolven! Dit is een super manier om de productie te doen toenemen wanneer je baby niet bij jou drinkt. Het is niet mijn hobby, maar je went eraan. Zorg dat je een goede kolf hebt – eventueel in overleg met een lactatiekundige.
 6. Deze zal niet out of the blue komen: Neem contact op met een lactatiekundige. Beter nog voor de bevalling! Had ik geweten wat ik nu weet dan had ik voor de conceptie nog met haar gebeld. Wat een hulp is zij geweest voor mij.
 7. Huid-op-huidcontact. Ga na het voeden nog even lekker knuffelen met je baby. Kleed de baby helemaal uit, op de luier na en zorg zelf voor een bloot bovenlichaam. Dit stimuleert de melkproductie.
 8. Vermijd producten die de productie kunnen remmen: cafeïne, alcohol, nicotine en salie kunnen je melkproductie doen afnemen.
 9. Ga geen bijvoeding geven (tenzij de lactatiekundige of kinderarts aangeeft dat het noodzakelijk is). Het is heel normaal dat je op dag drie nog geen voeding hebt. Ga niet zelf alles proberen uit te vogelen, vraag een professional om hulp.
 10. Blijf ook in de nacht voeden. Maak je baby eventueel wakker. Dit is natuurlijk niet leuk, maar een baby die goed slaapt komt minder snel drinken. Dit kan je melkproductie niet ten goede komen.

2) Kloofjes

Je zal niet de eerste vrouw zijn die opgeeft met voeden op het moment dat er kloofjes ontstaan. Mocht je nog niet weten wat kloofjes zijn: kleine scheurtjes / wondjes op je tepel. Klinkt vervelend toch? Nou laat ik het zo zeggen: bevallen en persen doe ik met een lach maar mijn baby wilde ik van pijn het raam uit gooien. WAT. EEN. PIJN!!! Tenenkrommend (letterlijk). Ik heb gejankt al voordat de voeding begon. Ik heb nog nooit zo’n erge pijn ervaren (bevallen is er echt niets bij).

Kloofjes zijn een ramp. Ik heb drie maanden lang gevoed met pijn (bij alle drie) dus dat was afzien en doorbijten. Maar waarom ontstaan kloofjes?

Stuwing

Wanneer de borstvoeding (eindelijk) op gang komt, dan krijg je stuwing. Heel normaal. Je borsten zitten vol met colostrum / melk. Ze nemen in omvang toe, worden hard(er) en het aanleggen wordt moeilijker. Zeker als je meer dan voldoende melk hebt.

Tip: Zorg dat je baby de borst goed leeg drinkt. Stuwing is heel normaal, maar als het het aanleggen echt belemmerd, kun je een beetje afkolven om de druk er af te halen – niet te veel kolven, want dan vergroot je de productie en dus wordt de stuwing alleen maar erger.

Kort tongriempje / lipbandje

Achteraf gezien hadden mijn oudste twee een verborgen tongriempje en een kort lipbandje. Bij de derde zijn we met een paar dagen naar een tandarts in Groningen gereden voor het klieven en dat heeft heel veel geholpen. Ik had al wel het idee dat mijn baby’s niet goed hapten, maar de kraamhulpen en verplegers zeiden allemaal dat het goed ging. Ik had op mijn intuïtie moeten vertrouwen, want de lactatiekundige was de kamer nog niet binnen of ze zag (bij nummer drie dus) wat het probleem was.

Tip: BEL DIE LACTATIEKUNDIGE.

Verkeerde aanlegtechniek

Als je baby eenmaal verkeerd heeft leren happen, dan moet je baby op her-hap-cursus (geen officieel woord, maar ik vind het leuk klinken). Dit kan ervoor zorgen dat je kloofjes krijgt en dat wil je toch echt voorkomen.

Tip: BEL DIE LACTATIEKUNDIGE.

Spruw

Hier heb ik geen ervaring mee, maar het is een schimmelinfectie (candida) wat kan voorkomen bij baby’s. Het is ongevaarlijk, maar wel vervelend. Je kan het herkennen aan witte vlekjes in de mond, onrustig drinken, luieruitslag, parelmoerachtige glans op de lipjes en de mama heeft PIJN!

Tip: Bel de lactatiekundige of de huisarts.

5 tips bij kloofjes

 1. Onderzoek de oorzaak van de kloofjes en pak deze aan. Je kan symptomen gaan bestrijden, maar als je het probleem niet aanpakt komen die kloofjes weer terug,
 2. Er zijn een aantal crèmes die je kan smeren om de pijn te verzachten (ze helpen een beetje).
 3. Laat je tepel altijd drogen na de voeding.
 4. Is de pijn echt ondragelijk, kun je overgaan om het voeden met een tepelhoedje (doe dit het liefst in overleg met een lactatiekundige). Ik kon niet meer voeden. Het lukte gewoon niet. Uiteindelijk heb ik een tepelhoedje gebruikt. Wat een verademing. Het wordt eigenlijk altijd afgeraden, maar (in overleg met een lactatiekundige) als dit jou helpt om te blijven voeden in plaats van opgeven zeg ik: DOEN.
 5. Zorg ervoor dat je voedt met een niet te volle borst. Probeer stuwing dus te voorkomen.

3) Hyperlactatie

Te weinig melk is vervelend. Maar te veel melk ook. Indien je denkt “nou dan heb je in ieder geval wel melk” dan wil ik nog even duidelijk vermelden dat hyperlactatie niet “veel melk” betekent maar: belachelijk veel melk en je kan je hele gezin van pannenkoeken en kaas voorzien voor een jaar lang!

In mijn geval: ik word maanden lang wakker in een plas met melk (dat was bij de eerste het geval). Ik lek de eerste dag al een hele voeding aan de borst waar niet wordt gedronken (bij veel vrouwen is er dan nog niet eens colostrum). Mijn borsten zijn zo enorm groot, Pamela Anderson zal jaloers zijn. Ik kan niet slapen op mijn rug, mijn zij of mijn buik van de pijn. Mijn borsten deden pijn voor het voeden, na het voeden en tijdens het voeden.

“Je kan met gemak vier baby’s voeden,” zei de kraamhulp. Mijn verloskundige had nog maar één keer eerder iemand meegemaakt met zoveel melk.

Na twee dagen zat ik te huilen en ik wist: dit wilde ik niet nog een keer. Gelukkig was ik bij nummer drie goed voorbereid, want bij mijn dochter (nummer twee) hadden we dit probleem succesvol weten aan te maken.

Hyperlactatie komt niet zo vaak voor en er is ook niet belachelijk veel informatie over te vinden op internet. Het probleem waar de focus vaak op ligt is te weinig melk en niet te veel melk. Hier deel ik je mijn tips bij hyperlactatie.

Schakel een lactatiekundige in

Je zou bijna zeggen dat ik betaald word door een lactatiekundige, want het is mijn tip bij alles. Maar ik kan niet met genoeg nadruk zeggen hoe belangrijk ze zijn bij problemen met voeden. De tips die hierna komen kun je zelf toepassen, maar indien je goed begeleidt wordt heb je meer kans op succes.

Blokvoeden

Blokvoeden begint met het leegkolven van je borsten. Je wilt je borsten eigenlijk gaan resetten. Je verdeelt de klok dan in blokken (bijvoorbeeld 4 blokken van 3 uur). In dit blok voed je maar aan één borst (ook al komt je baby twee of drie keer). Na dat blok wissel je van borst.

Na 24 uur kan je eventueel de blokken verlengen (blokken van 4 uur bijvoorbeeld). Mocht je na 24 uur weer een overproductie hebt, mag je nog een keer je borsten helemaal leegkolven.

Tip: Bij mij werkte blokvoeden averechts. Na 24 uur had ik 2x zoveel voeding als eerst (en dat was al zoveel). Na nog een keer leegkolven had ik na 12 uur net zoveel als waarmee ik begon en toen ik nog een keer ging leegkolven duurde het 6 uur. Ik ben er toen mee gestopt want het werkte niet.

Salvia druppels (salie)

Salie werkt borstvoedingsremmend. Op aanraden van de verloskundige ben ik salviadruppels gaan slikken. Dit werkte FANTASTISCH. Na een paar dagen had ik een normale productie. Zo dankbaar voor deze tip.

Doneer je melk

Toen ik net bevallen was van mijn dochter, zag ik een oproepje op Facebook van een vrouw die donormelk zocht. Ik nam contact met haar op en heb acht maanden voor haar gekolfd. Ze was zo dankbaar en blij met mijn melk. Ik was blij dat ik het haar zoon kon geven, ook al was het een gedoe dat kolven elke dag voor iemand anders.

Conclusie

Borstvoeding geven is iets heel moois en natuurlijk dé zero waste manier voor het voeden van je kindje. Maar voeden is niet voor iedereen één groot feest. Ik ben heel benieuwd naar andere verhalen. Hoe lang heb je zelf gevoed? Had je problemen en hoe heb je dit aangepakt?

Wil je meer lezen en op de hoogte blijven? Volg ons dan op Social Media.
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *