DIY, Milieu, Zero waste

Wassen met kastanjes

Zero waste de was doen: kan dat? Wanneer je je er een beetje in verdiept kom je al heel snel uit bij wasnoten. Ze worden ook weleens zeepnoten genoemd omdat ze saponine bevatten wat werkt als een zeep. In India worden zeepnoten al jaren gebruikt maar ook in de westerse wereld worden ze steeds populairder.

Voordelen van wasnoten

Waarom zou je eigenlijk wasnoten gaan gebruiken in plaats van gewoon wasmiddel? Allereerst is het huidvriendelijk want de noten zijn puur natuur. Er komt geen toevoeging bij kijken waar je huid op kan reageren

Daarnaast is het goedkoop, zeker als je het vergelijkt met de ecologische alternatieven. De prijs van de wasnoten verschilt tussen de 10 en de 20 euro per kilo. Bij Big Green Smile betaal je €18,- voor 1 kilo, wat 330 wasbeurten mee zou gaan. Je betaalt dus 5 cent per wasbeurt.Vergelijk dit met ECOVER (€8,65 per 1,2 kg // 16 wasbeurten // €1,85 per wasbeurt).

Het is milieuvriendelijk want ze zijn volledig biologisch afbreekbaar. Na gebruik kunnen ze op de composthoop of in de groene container.

Ze zouden een beschermende werking hebben en je kleding langer mooi houden (witte was uitgezonderd, daar zou je nog een bleekmiddel aan toe moeten voegen) en ook schijnt het goed voor de wasmachine te zijn.

Klinkt allemaal mooi! Zijn er nadelen?

Nou, dat is het hem nu juist. Ik hoorde van wasnoten en dacht: ah, die wil ik hebben. Maar al snel hoorde ik een tegengeluid: als we nu massaal wasnoten uit India gaan halen, hoe zit dat dan met de lokale bevolking? Zijn wasnoten dan nog wel te betalen voor de al niet zo rijke inwoners van India? Volgens een Duits artikel zou de prijs – voor de lokale bevolking – sinds 2003 verzesvoudigd zijn. Echter kan ik verder op internet bar weinig vinden of dit klopt. Maar aangezien dit aardig op het hele quinoaverhaal begint te lijken (lees: Quinoa brings riches to the Andes of Quinoa helpt ons én de boeren in Peru) sta ik toch niet zo te springen om die Indiase wasnoten.

Maar ook al laten de lokale bevolking even buiten beschouwing, de wasnoten moeten worden geïmporteerd naar Nederland wat sowieso een flinke CO2-uitstoot heeft.

Maar daar komen de kastanjes!

De wasnoten waren al een beetje op de achtergrond verdwenen tot ik iemand hoorde zeggen dat je ook kan wassen met kastanjes. Zoals altijd was ik een beetje sceptisch maar tegelijkertijd nieuwsgierig. Zou dat echt werken? Ook kastanjes zouden sopanine bevatten en dus zouden ze dezelfde werking moeten hebben als de geïmporteerde Indiase wasnoten.

Top! In de herfst verzamelde ik in mijn katoenen zakje een flink aantal kastanjes. Binnen vijf minuten heb ik 1,5 kilo voor € 0,-! Gratis en voor niets. Dat is nog eens budgetvriendelijk.

Maar wassen ze nu echt goed? Op internet lees ik veel positieve verhalen over wassen met noten. Echter zijn er een aantal puntjes die aandacht – en verder onderzoek – verdienen:

 1. Wassen met alleen water maakt ook al veel schoon. Sommige vlekken gaan er prima uit zonder zeep.
 2. Je zou enzymen nodig hebben om goed schoon te wassen. Zonder deze enzymen je was schoon lijkt maar niet is. De wasnoten zouden alleen schoon maken op de oppervlakte. (Dit artikel kan ik niet meer vinden, maar mocht je meer willen weten over enzymen en waarom deze nodig zijn voor de was, lees: Laundry Detergent – How Enzymes Are Changing Your Wash.)

Wasmethode 1: vloeibaar wasmiddel

Om vloeibaar wasmiddel met kastanjes te maken heb je niet veel nodig:

 • Kastanjes (afhankelijk van hoe vies je was is en je waterhardheid 3 tot 6, dit is dus even uitproberen)
 • Water (voor één wasbeurt heb je zo’n 250 ml water nodig)
 • Een hamer of een goede blender/keukenmachine om de kastanjes te breken
 • Een bak/pot om de kastanjes in te laten weken
 • Een essentiële olie naar keuze (zie verderop in het artikel welke aan te raden zijn)

Bereiding

 1. Sla/maal/breek de kastanjes in kleinere stukjes – hoeft absoluut geen meel te zijn.
 2. Meng de kapotte kastanjes met het water en essentiële oliën (een paar druppels is voldoende).
 3. Week de kastanjes zo lang mogelijk – liefst een nacht maar korter kan ook, sommige hebben succes met een half uurtje. Zorg dat alle kastanjes onder water liggen.
 4. Zeef de kastanjes eruit en je hebt vloeibaar wasmiddel.

Hoe fijner je de kastanjes maalt, hoe sneller de “zeep” uit de kastanjes is geweken. Dus heb je haast en wil je vandaag nog een wasje draaien, dan raad ik aan de kastanjes zo fijn mogelijk te malen. Heb je niet zoveel haast, dan ram je ze stuk in kwarten en laat je ze een nachtje weken.

Wasmethode 2: met gebroken noten

Je kan er ook voor kiezen om niet vloeibaar te wassen. De noten kun je ook zelf bij de was doen (eventueel in een waszakje). Je hebt eigenlijk bijna hetzelfde nodig als hierboven:

 • Kastanjes (3 tot 6)
 • Een hamer of een goede blender/keukenmachine om de kastanjes te breken
 • Een waszakje om de kastanjes in te doen tijdens het wassen.
 • Een essentiële olie naar keuze (zie verderop in het artikel welke aan te raden zijn).

Bereiding

 1. Sla/breek de kastanjes in kleinere stukjes – maar maak er geen meel van, want het gaat overal in zitten.
 2. Leg de kastanjes in een waszakje en was mee met de was.
 3. Voeg eventueel wat essentiële oliën toe aan de was.

Je zou hier meerdere malen mee kunnen wassen. Let op dat er nog steeds een zeep wordt gevormd.

Essentiële oliën

Nu heb ik niet een bonte verzameling aan essentiële oliën, maar ik vind het fijn om ze af en toe ergens aan toe te voegen. Zeker als ik schoonmaak of bijvoorbeeld zelf mijn tandpasta of lippenbalsem maak. Voor de was zou ik gaan voor citroen of eucalyptus. Citroen heeft namelijk een vetoplossend effect en versterkt het witeffect. Eucalyptus zou kunnen helpen tegen huismijt (zo wordt geroepen).

Persoonlijke ervaring!?

De komende weken ga ik wassen met de kastanjes en ik kom hier zeker nog op terug. Het experiment begint en gaat zeker een half jaar duren. Hieronder mijn plan van aanpak:

 • Elke was wordt gewassen met de kastanjes voor ten minste 4 maanden lang (m.u.v. de wasbare luiers en witte was);
 • Na de 4 maanden wordt een gedeelte van de was gestript en dan zien we goed of de was niet alleen zichtbaar schoon is, maar ook aan de binnenkant;
 • Voor een goede vergelijking strip ik ook een was voordat ik begin met kastanjes (de vergelijking zal dus over een aantal maanden zichtbaar worden).

Ik ben benieuwd hoe jij de was doet? Maak je zelf wasmiddel met zeep of gebruik je wasnoten? Wat is je ervaring?

Wil je meer lezen en op de hoogte blijven? Volg ons dan op Social Media.
error

4 thoughts on “Wassen met kastanjes

 1. So far was ik met huismerk wasmiddel van de lokale super. Omdat ik na het lezen van diverse artikelen over alternatieven best sceptisch ben geworden over wasnoten etc. Ook omdat wasmachinereparateurs e.e.a. roepen over de levensduur van je machine. Iets met genoeg anti kalk, niet te veel zeep en dus vooral niet te veel doseren.

  De saponine kan je trouwens ook uit klimopplanten halen. Voordeel: hele jaar beschikbaar!

  En wbt je onderzoek, super interessant. Vergeet niet om voor je begint ook je wasmachine een schoonmaakprogramma te laten draaien. Je wil natuurlijk geen bias door achtergebleven wasmiddelen in je machine. 😉

  Ik ben heel benieuwd naar je bevindingen. Misschien durf ik de wasnoten o.i.d. dan ook eens aan. (Ik heb een gekregen zak liggen, dus aan middelen geen gebrek)

  1. Snap die scepticisme helemaal. Ik heb ook heel lang getwijfeld. Voor anti kalk zit ik te denken aan natuurazijn (als soort van wasverzachter, hoewel ik die nu nooit gebruik). Ik heb weleens begrepen dat wassen met klimop niet goed zou zijn, maar ik kan daar verder niets over vinden. Maar is ook een leuk alternatief om te proberen. De wasmachine moet inderdaad nog even een schoonmaakprogramma draaien 🙂 kan nooit kwaad haha. Ik ben benieuwd!

  1. Hoi Myron. Ik heb een aantal keer met de kastanjes gewassen en mijn was werd schoon. Toen waren opeens mijn kastanjes foetsie (mijn kinderen zijn ermee gaan spelen en ik kon ze niet meer vinden totdat ik ze vond in de koffiepot). Ik heb mijn experiment dus moeten afbreken. Nu is het wachten op de herfst voor nieuwe kastanjes (want er was vocht bij gekomen en ze waren niet meer geschikt om mee te wassen). Maar de was zag er schoon uit en rook neutraal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *