Zero waste

Zero waste on a budget

Nu begrijp ik best dat zero waste voor veel mensen als een dure aangelegenheid klinkt. Je moet namelijk van alles aanschaffen: fancy glazen potten voor je bulk items, de Aldi / Lidl heeft het goedkope groente en fruit in plastic zitten dus je moet naar de AH, katoenen zakjes moet je kopen en natuurlijk een labelmaker zodat je opgeslagen bulkitems er pico bello uit zien. Dan heb je nog dure bamboerietjes voor je Instagramsmoothies, en een luxe rvs-lunchbox is natuurlijk ook een must. Ja, als ik op mijn Instagramfeed kijk dan is zero waste allemaal prachtig en vooral… je moet er veel voor kopen.

Nou… niet dus. Dit is zo niet de instelling van zero waste. Het is juist een uitdaging om zero waste zo in te gaan dat je geen geld uitgeeft en de spullen die je hebt te hergebruiken. Zero waste zou juist heel budgetvriendelijk moeten zijn. Omdat het voor veel beginners toch een beetje zoeken is naar wat wel en niet nodig is, hier een aantal tips om je zero waste journey zo goedkoop mogelijk te houden!

Hergebruik (grote) glazen potten voor je bulk

Af en toe koop ik noten in bulk (bijvoorbeeld bij de Lidl) of bestel ik biologische peulvruchten, rijst, pasta, quinoa, gierst etc. online. Deze producten komen vaak in een grote papieren zak (5 kilo) dus we verminderen hier enorm veel (plastic) afval mee. Nu heb ik geen mega keuken waar ik alles kan opslaan, dus bewaar ik kleinere hoeveelheden in glazen potten.

Mijn eerste ingeving was: koop alle mooie weckpotten op bij de IKEA zodat ik een fancy zero waste keuken heb! Maar dit zou mij heel wat geld gaan kosten dus dat was niet de bedoeling. Ik kocht er vier zodat ik meteen wat producten kon opbergen en ging nadenken over een oplossing. Die kwam al vrij snel!

Mijn schoonouders eten namelijk augurken bij het leven. Ze hebben grote potten die er eigenlijk ook nog heel leuk uitzien. Ze waren wellicht niet de meest praktische oplossing (ze zijn relatief dik en niet zo hoog, dus je maakt geen optimaal gebruik van je hoogte) maar ze zijn verder perfect voor de klus.

Achter de kruiden staan grote potten waar eerst augurken in zaten, maar nu dienen ze voor opslag van dadels, popcorn, havermout, boekweit en quinoa. In de kast heb ik nog meer potten waar linzen en bonen in zitten.
Laurierbladeren komen in deze super schattige potjes en zijn ideaal om andere kruiden in te bewaren. Ik spaar ze dus op en ga ook kruiden in bulk kopen of zelfs zero waste op de markt!!

Maak zakjes van oude shirts / beddengoed

Mijn allereerste zakjes die ik wilde maken voor het kopen van groente en fruit maakte ik van restjes stof. Ik kwam er al vrij snel achter dat de stof best dik was, dus in de supermarkt was ik zo € 0,50 meer kwijt (afhankelijk van het soort product natuurlijk). Ik besloot toch maar te investeren in wat katoenen zakjes en heb ze gekocht.

Prima oplossing natuurlijk, maar ik niet veel later scheurde onze nogal oude hoeslaken en kon ik die niet meer gebruiken. Hier had ik perfect katoenen zakjes van kunnen maken. Ook oude t-shirts zijn ideaal hiervoor. Die hadden we niet en om nu goede shirts te gaan verknippen… was ook niet de bedoeling.

Maar toch: er zijn een heleboel mogelijk. Zo wil ik nieuwe broodzakken maken van oude hydrofiele luiers, maar voorlopig heb ik genoeg aan de katoenen zakken die ik heb.

Dit is een oud t-shirt waar ik een mand mee haak.

Menstruatie cup / wasbaar maandverband

Voor de net beginnende zero waster kan dit nog een stapje te ver klinken (ik vond het in het begin ook maar zo zo), maar ik gebruik inmiddels al bijna een half jaar een cup en wasbaar maandverband (combinatie want dat vind ik fijner). Ik heb 2 cups, maar ik gebruik er eigenlijk maar 1. Ik verwacht dat het een tijd lang meegaat en ik hoef nooit meer wegwerp producten te kopen.

Of het bespaard is maar de vraag, dat ligt eraan hoe lang deze artikelen meegaan natuurlijk. Kijkend naar hoe de kwaliteit nu is verwacht ik het wel.

Bak je eigen brood

Tarwebloem is helemaal niet zo duur en door je eigen brood te bakken heb je lekker, luxe brood voor weinig geld. Dit vraagt wel wat tijd. Op zich valt het mee – zeker als je een keukenmachine hebt met deeghaken – maar je moet er wel even aan denken. Het brood gaat ook een stuk sneller (zeker als je net als ik weinig geduld hebt om dunne plakken te snijden) en je eet er ook gauw meer van.

Bonen als proteïnebron

Natuurlijk kom ik ook met een plantaardige tip: BONEN! Yay bonen. Ik krijg namelijk vaak te horen dat zo’n plantaardige zero waste levensstijl nogal duur is (grappig dat de mensen die dat zeggen vaak niet plantaardig eten of zero waste leven dus… hoe weten ze dat dan???) maar dat is helemaal niet waar. Sterker nog: uiteindelijk kun je een hoop geld besparen!

Bonen zijn goedkoop en een fantastische bron van proteïnen (eiwitten). Ik gooi ze door de curry, pasta’s, maak er burgers van of pureer ze en smeer ze uit over de wraps. Ze zijn zo veelzijdig en je hebt een hoop keuze. Als je je vlees vervangt voor bonen ben je goedkoper uit (de goedkoopste plofkip kan niet op tegen een lekker boontje).

Tweedehands kleding kopen

Als je gewend bent om altijd al je kleding nieuw te kopen en je geeft jaarlijks nogal wat euro’s uit aan je garderobe, dan kun je hier een boel geld mee besparen. Tweedehands kleding is helemaal terug van weggeweest en er zijn een hoop leuke stores te vinden.

Mijn favoriete winkel: Appel & Ei. Hier koop je kwalitatief goede kleding voor minder.

Maak een capsule wardrobe

Om nog even voort te borduren op je garderobe: je hebt wellicht meer kleding dan je nodig hebt. Misschien Konmari maar eens uitnodigen of gewoon zelf je kledingkast eens doorspitten… maar de kans is dat er kleding tussen zit dat je niet meer draagt / past / mooi vindt. Denk eens na hoeveel kledingstukken je echt nodig hebt?

10 broeken? 5 broeken? 3 broeken? Je kan er maar 1 dragen.

20 shirts? 15 truien? 43 paar schoenen?? Hmm… sommige vrouwen houden erg veel van shoppen en kleding. Niets mis mee, maar als je zero waste in je leven wil implementeren is het nadenken over het aantal kleding items in je kast geen overbodige luxe.

Kijk eerst bij de kringloop

Soms denk je iets nodig te hebben en bestel je het om er later achter te komen dat het 90% goedkoper kon bij de kringloop. Zucht. Waarom denken we er niet aan om even bij de kringloop te kijken?

Het moet nog echt in mijn systeem komen om eerst bij de kringloop te kijken. Nieuw kan namelijk altijd nog! Zo kochten wij onlangs een slee voor € 11,- bij de kringloop en die konden we mooi gebruiken toen het sneeuwde. Waarom zou ik daar de volle mep voor betalen? Zo vaak sneeuwt het nu ook weer niet.

Speelgoed tweedehands bij de kringloop of via Marktplaats!

Gebruik wat je hebt of leen het

Voordat je iets nieuws koopt bedenk dan eerst: heb ik iets anders wat ik hiervoor kan gebruiken?

Heb je een feestje? Kijk eerst in je eigen kast voor een leuke outfit of vraag een vriend(in).

Wil je een broodbakmachine? Vraag eerst in je omgeving of iemand een ongebruikte heeft die je mag lenen (wedden dat er iemand is die er één heeft liggen die je zo mag gebruiken?)

Oud overhemd van je man gescheurd? Maak er een leuk jurkje van voor je dochter / nichtje of een katoenen zakje voor je groente / fruit.

Maak vlaggetjes van restjes stof / shirts.

Wees tevreden met minder

Het is echt een mindset geworden van ons: we willen niet meer groter of meer. Nee, we proberen tevreden te zijn met kleiner en minder. Ons huis is kleiner dan gemiddeld maar hij volstaat prima voor ons (tot grote verbazing van de meeste mensen in onze omgeving). Als we gaan verhuizen of zelf gaan bouwen zal het huis niet veel groter worden (hoogstens beter ingedeeld).

Als we de drang krijgen om iets nieuws te kopen, dan vragen we onszelf eerst af of we het echt nodig hebben? Vaak concluderen we dat we al meer dan genoeg hebben. Sterker nog… er gaat steeds meer weg. Netflix hebben we niet meer, de tv zenders sinds kort ook niet meer en we denken er zelfs over om het scherm helemaal uit de woonkamer te halen. Waarom? Omdat we minder tv willen. De kinderen kunnen ook filmpjes op de iPad kijken.

We gebruiken de vaatwasser en de droger nauwelijks (deze apparaten niet aanschaffen is misschien uit de tijd maar het bespaart je een hoop geld).

Conclusie

Zero waste gaat geld besparen, maar alleen als je niet valt voor alle prachtige items die je zogenaamd zou moeten kopen. Want uiteindelijk is dat niet het doel van zero waste. Grote organisaties zijn alleen maar blij met deze nieuwe hype want ze kunnen geld aan je verdienen. Investeer liever in kleine lokale winkeltjes als je een keer iets nieuws wilt kopen.

Wil je meer lezen en op de hoogte blijven? Volg ons dan op Social Media.
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *