Kleding, Milieu, Minimalisme, Zero waste

Zo minimaliseer je je garderobe | goed voor mens en milieu

Ken je het programma van de EO Genaaid al? Een fantastisch initiatief waar zes jongeren die in de modebranche willen werken naar Myanmar afreizen om te kijken hoe kleding gemaakt wordt. Spoiler alert: kinderarbeid, hard werken, erbarmelijke omstandigheden en weinig inkomsten voor de medewerkers. Dat voor onze shirtjes en broeken waarvan we een merendeel niet eens nodig hebben. Je garderobe minimaliseren lijkt lastig, maar valt mee. Lees gauw verder voor mijn minimalistische garderobe tips. (Enne: Kijk hier Genaaid terug.)

#1 Ontdoe jezelf van kledingstukken die kapot zijn

Ken je die irritante kleine gaatjes in je shirt? Gek word ik er van. Meestal komen ze in mijn nieuwe shirts en ik kan er maar niet achter komen wat de oorzaak is. Ritsen van broeken in de wasmachine? Te dicht bij het vuur staan met koken? Ergens achter haken? Kan allemaal. Maar… stuk is stuk. Dus dan moet je er wat mee:

  • Kun je het maken of iets anders ervan maken? JA > doen. NEE > weg doen (lees hier waar je kleding/textiel kan weggooien)

Use it up, wear it out, make it do or do without!

#2 Ontdoe jezelf van kledingstukken die je niet draagt

Een broek van 10 jaar oud die je ooit misschien toch nog wel eens zou kunnen passen eventueel. Een shirt voor het geval je gaat klussen in het nieuwe huis van de overbuurman van de oudtante van je goede vriendin haar moeder. Voor-het-geval-dat-kledingstukken. Vraag jezelf af wanneer je het voor het laatst gedragen hebt en wanneer je het weer van plan bent om te gaan dragen. Anders? Weg ermee. Doneer kleding die nog goed zijn aan de kringloop, iemand anders kan er blij mee zijn. Dit geldt niet alleen voor oude kleding, maar ook voor dat ene super leuke jurkje dat je 1x hebt gedragen en eigenlijk nooit meer aan gaat doen. Geloof me, je gaat het niet missen.

#3 Bedenk wat je echt nodig hebt

En dat is waarschijnlijk minder dan je denkt. Probeer met zo min mogelijk kledingstukken setjes te maken. Kijk goed welke kledingstukken er met andere items makkelijk te combineren zijn. Zo kwam ik erachter dat ik heel veel zwart heb. Zwart kan overal bij, maar niet met zwart. Ik had rokjes waar ik maar één truitje boven kon doen en truitjes die maar onder één broek konden. Ik ben weg gaan doen wat ik nauwelijks droeg. Inmiddels heb ik items in de kast liggen die ik bijna allemaal kan matchen. Ik heb namelijk niet 6 jurkjes, 7 broeken, 15 shirts en 4 vesten nodig. Ook mijn 20 paar schoenen die ik tot voor kort had waren overbodig. Sommige droeg ik 1x in het jaar en dan was ik blij dat ze in de avond weer uit mochten want ze zaten helemaal niet lekker.

Tip: Laat jezelf inspireren door Project 333.

#4 Koop alleen (nieuwe) kleding indien NODIG

Ken je dat heerlijke Sex and the City gevoel als je thuis komt met 7 tassen vol nieuwe kleding? Gezellig winkelen met vriendinnen, nieuwe outfits scoren en dan nog even een lekker drankje erbij. Leuke middag. Vond ik ook. Maar ik ben toch iets anders gaan denken. Al die kleding is vaak overbodig. Wanneer je een kleinere garderobe hebt (een capsule wardrobe) weet je precies wat je in de kast hebt liggen en wat je gebruikt. Heb je één spijkerbroek en die gaat kapot, dan kun je ervoor kiezen om deze te maken. Kan dat niet, moet hij echt weg? Dan koop je een nieuw item. Of toch niet?

Inspiratie voor een Capsule Wardrobe:

Bron: SafeStore 
Bron: Hazels World of Joy

#5 Koop tweedehands

Dit is voor veel mensen toch echt een grote stap. Ook ik vind het heel moeilijk. Ik ben dol op nieuwe kleding want ik zie het als een cadeautje aan mezelf. Ik koop niet zo  vaak kleding en vind dat ik het verdien. Maar de wereld kent genoeg ongedragen, mooie kleding die niet in de reguliere winkels te krijgen zijn. Indien je iets nodig hebt, is de kans groot dat je het tweedehands kan vinden. Zoek dus eerst tweedehands voor je iets nieuws koopt. Ook lekker zero waste!

#6 Koop kwaliteit

Ik ben nog nooit een Primark in geweest (denk ik) maar wel een Zeeman of een Wibra. Ook de H&M en Zara zijn geen onbekende winkels voor mij. Budget vriendelijk, maar slecht voor mens en milieu. Ga op zoek naar duurzame kleding. Je betaalt ongetwijfeld meer voor een broek, maar je doet er lang(er) mee. Leg per maand een (klein) bedrag opzij voor kleding indien je echt een nieuw item wil kopen. Tweedehands kleding is goedkoop en duurzaam, dus arm hoef je er niet van te worden.

#7 Koop fairtrade

Er zijn talloze initiatieven die je helpen een goede keuze te maken, denk bijvoorbeeld aan Rank a brand en Fair Wear Foundation. Zij laten zien welke kleding er op een eerlijke manier worden gemaakt. Het is zo belangrijk om fairtrade merken te ondersteunen, want hoe meer mensen fairtrade kopen, hoe meer er komt! Ik wil niet langer goedkope shirts kopen die gemaakt zijn door kinderen niet ouder dan de mijne die moeten werken onder erbarmelijke omstandigheden. Als mijn kinderen zo zouden moeten werken, zou mijn hart breken. Ik wil dat niet voor mijn kind maar ook niet voor een ander kind.

#8 Wees niet te streng voor jezelf

Ga jezelf niet afstraffen als je toch een keer iets nieuws koopt met een label Made in Bangladesh. Dan is het maar zo. Alle verandering heeft tijd nodig en soms is het gewoon makkelijk om even de Zeeman in te lopen en snel een betaalbare broek te kopen voor je kleuter die weer uit al zijn broeken is gescheurd. I know!!! Laat het maar zo wezen. Je nieuwe “koopregels” worden vanzelf een gewoonte als je dit wilt.

 

Wil je meer lezen en op de hoogte blijven? Volg ons dan op Social Media.
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *